vivacredit banner
Posturi de blog

Adevărul despre diversificarea veniturilor

Diversificarea veniturilor este la prima vedere un concept foarte simplu și seducător: dacă banii tăi provin din activități diferite, ești mai bine protejat de riscuri. Dacă îți pierzi job-ul principal de exemplu, continui să câștigi din alte activități, așa că nu trebuie să te temi că nu vei mai putea plăti chiria sau ratele unui credit de nevoi personale. Sună foarte bine, nu-i așa?

Din păcate, multe lucruri sună prea bine ca să fie pe deplin adevărate și la fel este cazul și aici. Cele mai multe persoane nu reușesc să aibă nici măcar o singură sursă de venit stabil care să le acopere toate nevoile, așa că le-ar fi imposibil să dispună de mai multe. Teoria în sine este desigur una corectă însă aplicarea ei practică este foarte dificil de realizat.

Sursele posibile de venit se împart în trei categorii principale, să vedem care sunt acestea și să le analizăm pe rând.

Sursa inițială de venit de la care se pot construi toate celelalte este un job stabil, în domeniul la care te pricepi cel mai bine. La fel de bine poate fi vorba aici despre o afacere personală sau administrată de tine. Pe lângă această activitate, mai poți să începi și alte job-uri în timpul liber. Cel mai simplu este ca acestea să fie tot din domeniul tău de expertiză, dar asta nu este obligatoriu. Poți să începi să-ți dezvolți abilități noi, să înveți web design de exemplu, și să capeți experiență prin mici angajamente secundare.

*PUBLICITATE

La fel de bine ai la dispoziție și multe oportunități mici, de genul unor traduceri. Astfel de activități sunt disponibile în ziua de azi pe platforme speciale de freelancing și pot fi foarte diverse: poate că cineva are nevoie să mergi cu câinele lui în parc sau să obții un document. Dacă știi bine engleză sau altă limbă de circulație internațională, ofertele sunt mult mai numeroase.

Veniturile din imobiliare sunt și ele o sursă importantă. Dacă ai reușit să pui deoparte suficienți bani, poți să cumperi un apartament sau o garsonieră pe care să le închiriezi și să obții astfel un câștig lunar care nu este afectat de inflație. Există și alte investiții imobiliare posibile, de exemplu un spațiu comercial necesită fonduri mai importante dar aduce și un profit mai mare. Terenurile agricole se pot da în arendă, pentru a genera un venit anual în timp ce aștepți ca valoarea lor să crească. Platformele de home sharing de tip Airbnb te ajută să închiriezi un apartament pentru un preț foarte bun, sau chiar o cameră din propria ta locuință.

A treia categorie importantă de venit sunt cele produse de diverse investiții. Un depozit bancar este de exemplu și el o investiție pentru că produce o mică dobândă în fiecare an. În această categorii intră orice fel de acțiuni, titluri de stat, obligațiuni, tranzacții forex sau monede digitale. Poți să asiguri aici o diversificare și mai mare a veniturilor, de exemplu să cumperi titluri de stat din țări de pe continente diferite, astfel încât să te pui la adăpost de efectele unei eventuale crize economice. Aplicațiile online disponibile azi simplifică foarte mult lucrurile și nu ai nevoie decât de câteva minute ca să-ți distribui investițiile așa cum dorești.

Până acum am discutat doar teoria, în timp ce practica este diferită. Adevărul este că marea majoritate a oamenilor își produc veniturile dintr-o singură activitate principală. Diversificarea, atunci când există, este de cele mai multe ori una forțată, adică din încasările principale se plasează bani în alte domenii. Este posibil chiar ca acestea să meargă în pierdere și să nu acopere suma investită inițial.

Atunci când ai un job permanent, timpul tău liber este destul de limitat. Poți desigur să ai unele activități secundare, dar este greu de crezut că vei reuși să obții venituri importante. Acestea pot fi însă foarte utile în perioade de criză, dacă rămâi fără job vei avea în continuare niște bani iar experiența pe care o capeți te poate ajuta să transformi una dintre aceste surse secundare într-una principală.

Veniturile imobiliare au două probleme: în primul rând ai nevoie de o sumă mare de bani cu care să cumperi o proprietate. Ulterior, nu este atât de simplu cum pare să o închiriezi. Va trebui mai întâi să găsești amatori, apoi să semnezi contracte și să plătești impozit la stat pentru sumele obținute. Este obligatoriu să-i supraveghezi permanent pe chiriași, altfel riști ca aceștia să nu achite facturile la utilități și să te trezești cu datorii mari la final.

Investițiile sunt și ele mai complicate decât ar părea la prima vedere. Un investitor de succes trebuie să cunoască foarte bine mecanismele piețelor și să fie la curent cu ultimele noutăți economice. Dacă ești pasionat de finanțe, poți să reușești în timpul liber să te documentezi pe un anumit sector și să obții un profit. Este aproape imposibil totuși să ai timp să studiezi domenii multiple, dacă investești diversificat o faci doar ca să diminuezi riscurile, fără o bază concretă. Unele plasamente, cum ar fi depozitele bancare, nu îți aduc nici un fel de câștiguri pentru că dobânzile sunt mai mici decât rata inflației.

Până la urmă, dacă încerci să câștigi bani din prea multe surse în același timp, rezultatul nu va fi o siguranță mai mare ci o situație financiară haotică. Fără suficient timp liber și experiență în mai multe domenii, nu ai pur și simplu destule resurse la dispoziție și profitul redus nu justifică bătaia de cap.

Asta nu înseamnă în nici un caz că nu ar trebui să ai venituri diversificate, ai nevoie însă de o abordare rațională, pas cu pas. Nu încerca o strategie prea ambițioasă, mai bine începi cu resurse mici care să-ți aducă încasări modeste dar stabile. Orice activitate care produce bani lunar este una valoroasă pe care o poți crește pe viitor. Experimentează cu investiții diverse, fără să riști sume importante. Când găsești un tip de plasament care-ți place, încearcă să te documentezi cât mai bine și alocă mai mulți bani, după ce capeți încredere.