vivacredit banner
Posturi de blog

Când este mai înțelept să iei un împrumut pentru locuință

Ce înseamnă să fii proprietarul propriei locuințe

În România, nivelul procentului de proprietari de imobile era de 96, 8% (în 2017, raportat la statele UE). Ceea ce înseamnă că simțul proprietății este mai crescut decât în oricare țară din Uniunea Europeană. Începând cu 2009 a fost posibilă obținerea unui nou tip de credit pentru locuințe – împrumut prima casă.

Acesta este un program dezvoltat în regim public-privat (stat și instituțiile bancare) care le oferă tinerilor șansa achiziționării unei locuințe proprii. Drept urmare, un număr impresionant de dosare a fost aprobat în perioada de 10 ani de la lansarea programului. A fi proprietar de locuință (casă sau apartament) este visul multor tineri.

Înseamnă o serie de avantaje de care te bucuri. Numai că, atunci când contractezi un credit pentru achiziție, pachetul este completat și de obligații. Așa că trebuie să îți alegi în mod corect momentul achiziției.

Când este înțelept să îți cumperi o locuință doar a ta?

Pare foarte tentant să îți cumperi o casă doar a ta, dar, când este cel mai bun moment să o faci? Această întrebare este pe buzele tuturor celor care dispun de venituri suficiente pentru a face pasul. Ar trebui să-l faci dacă te afli în oricare dintre aceste situații:

  • Îți permite să plătește o rată;
  • Valoarea ratei este mai avantajoasă decât cea a chiriei (dacă locuiești în chirie);
  • Vrei să pleci din locuința părinților;
  • Dorești să te muți împreună cu persoana iubită și nu vreți să stați în chirie;
  • Vrei să te muți într-o locuință mai spațioasă.
  • Tentația de a dispune de un imobil proprietate personală este mare. Cum ar trebui să arate o astfel de locuință?
  • Să dispună de suprafață necesară unui trai confortabil;
  • Să fie amplasată într-o zonă sigură;
  • Să dispună de toate utilitățile care să asigure cel mai ridicat nivel de conf
  • Să poată fi achiziționată la un preț accesibil.

Trebuie menționat faptul că procentul cel mai ridicat din creditarea pentru locuințe a fost pe programul Prima Casă. Întotdeauna a fost de peste 75% (în 2015, de exemplu, a reprezentat 90% din valoarea împrumuturilor acordate pe acest tip de creditare). Cu toate acestea, cei care doresc să-și cumpere o locuință mai dispun și de împrumutul ipotecar și de cel imobiliar. De ce au optat pentru acest tip de credit?

*PUBLICITATE

Condiții împrumut prima casă pentru anul 2020

În cadrul acestui program, fie poți cumpără o locuință deja construită, fie poți opta pentru credit construcție casă. Avantajul acestui tip de credit este dat de condițiile foarte avantajoase. Ideale pentru cei tineri și care nu își permiteau înainte cumpărarea unei locuințe. Numai că, nivelul salarial a crescut destul de mult în ultimii ani.

Astăzi, tinerii își permit să opteze și pentru celelalte tipuri de împrumuturi (ipotecar și imobiliar). Aceștia își doresc locuințe mai spațioase, în clădiri noi și cu loc de parcare. Iar prețurile acestora este mult mai ridicat decât suma oferită de acest program. Dacă te întrebi ce salariu trebuie să ai pentru prima casă 2020 trebuie să știi că nu este unul foarte mare.

Majoritatea creditorilor impun valori nete de minim 700 Lei/150 Euro de solicitant. Desigur, nu ți se garantează obținerea creditului, mai ales că rata trebuie să se încadreze în limita maximă a gradului de îndatorare de 45%. Alături de acest criteriu, mai sunt impuse și alte condiții:

  • Limita de vârstă prima casă este de minim 18 de ani și de maxim 65 de ani (limita superioară este calculată în raport cu momentul final al achitării creditului);
  • Să nu mai dețină o altă proprietate cu o suprafață ce depășește 50 mp (în cazul care locuința a fost cumpărată prin Prima Casă ar trebui ca aceasta să fie înstrăinată înainte de achiziționarea noii locuințe – care trebuie să fie mai mare ca suprafață decât precedenta);
  • Să aibă vechime în muncă (se impune o perioadă de minim 3 sau 6 luni);
  • Să nu existe alte contracte de credit în derulare, iar istoricul de credit să fie pozitiv (credit scoringul trebuie să fie de minim 500 de puncte);
  • Să plătească un avans de minim 5% din preț și să depună o garanție în valoare de 3 rate pentru noua locuință la creditor.

Locuință veche sau una nouă?

Cumpărarea unei locuințe este un pas foarte important. Totul trebuie planificat, nu doar în privința bugetului, ci și imobilului pe care îl vei achiziționa. Trebuie să privești lucrurile în perspectivă. Locuințele vechi nu dispun de spații generoase, iar nivelul de siguranță nu este atât de ridicat. În plus, este necesar să iei în calcul și ceea ce se va întâmpla în viitor. Poți accesa un credit construcție casă, pentru că o locuință de acest tip este mai avantajoasă.

Băncile sunt mai atrase de clădirile noi. Drept urmare, poți obține între 66000 Euro (în regim individual) și 71250 Euro (în regim de asociere) dacă vrei să-ți construiești o casă prin programul Prima Casă, de exemplu. Locuințele vechi nu îți oferă mai mult de credit maxim prima casa de 57000 Euro. Gândește-te că este posibil să fie nevoie și de amenajări interioare pentru maximizarea nivelului de confort oferit.

Plafonul de îndatorare pentru un credit este de 40% din venitul net realizat de solicitant. Valoarea se extinde până la 45% dacă este vorba despre o locuința achiziționată prin programul mai sus menționat. Clădirile noi sunt mult mai atractive și din punct de vedere al investiției ce va fi amortizată.

Când este cel mai bine să soliciți împrumut prima casă?

Exact în acel moment în care îndeplinești toate condițiile (de necesitate, de salariu, de vârstă și de posibilități de rambursare). Creditele pentru locuință se pot întinde pe o perioadă de maxim 25 sau 30 de ani. Ideal ar fi să rambursezi mult mai devreme. Caută să accesezi împrumuturi care au dobândă fixă. Ia în calcul faptul că se impune plata unor comisioane (de analizare a dosarului, de acordare a creditului, expertiză, etc).

Așadar, adaugă o sumă în plus peste ceea ce ai calculat inițial. Asigură-te că poți achita rata la timp și pe termen îndelungat. Nu întârzia cu plata lunară și încearcă să returnezi în cadrul unui an o suma mult mai mare (dacă este posibil). Procedează în așa fel încât locuința pe care ți-ai achiziționat-o să fie casa pe care ți-ai dorit-o!