vivacredit banner
Posturi de blog

Ce trebuie să faci pentru a respecta bugetul pe care ți l-ai impus

Să îți schimbi stilul de viață nu este tocmai ușor, în special atunci când trebuie să renunți la unele lucruri care îți fac plăcere cum ar fi cumpărăturile. Însă, nu este imposibil. Un buget are și foarte multe aspecte pozitive și probabil de aceea l-ai adoptat. Dar pentru că acesta presupune să faci alegeri raționale care nu sunt satisfăcătoare pe moment, din când în când îl ignori. Trecerea de la un stil de viață bazat pe consum la unul care mizează pe economii nu este niciodată lină. Deci este normal ca la început să cedezi tentației. Dar poți oricând să înlocuiești aceste mici greșeli cu un credit rapid doar cu buletinul. Iată ce trebuie să faci pentru a respecta bugetul pe care și l-ai impus.

Învață regulile

Ai creat un buget din motive personale, deci este un lucru personal. Bugetul tău nu se va aplica altcuiva și nici invers. Însă, există câteva reguli după care să te orientezi. Cea mai populară este 50/20/30. Aceasta presupune ca 50% din venit să fie cheltuit pe mâncare, bunuri de consum și alte cumpărături pentru a te întreține pe tine și locuința, 20% sunt pentru economii iar cu 30% faci ce vrei, cum ar fi ieșit în oraș, vacanțe și alte activități care îți fac plăcere. Desigur, aceste procente se aplică la venitul net, adică ce îți rămâne după ce plătești facturile și creditele la bancă. Dacă acestea sunt prea mari, atunci ia un credit rapid doar cu buletinul pentru a refinanța creditele existente. Această regulă îți lasă loc să faci ceea ce vrei tu cu banii și îți asigură un stil de viață mai permisiv.

Fi realist cu acei 30%

Dacă îți place foarte mult mâncarea atunci nu vei fi satisfăcut să gătești singur acasă mâncare pe care să o ai o săptămână. Prin urmare, trebuie să îți lași loc în buget pentru mâncatul în oraș. Totuși, poți să tai alte costuri sau să rărești aceste ieșiri. Pasiunile trebuie întotdeauna incluse în buget dacă vrei să îl respecți mai mult timp. Dacă ai o pasiune pentru farduri sau gadgeturi atunci și acestea trebuie incluse în acești 30%. Chiar dacă trebuie să tai din cheltuieli în altă parte, acestea trebuie cumpărate periodic. În definitiv, bugetul îți permite să jonglezi cu banii. Vrei să iei lecții de karate pentru că îți plac artele marțiale, atunci poți să renunți la cablul TV. Nu este obligatoriu să bifezi toate căsuțele. Poți renunța la unele lucruri în favoarea a ceea ce te face fericit.

*PUBLICITATE

Calculează cât de mult economisești

Impune-ți un țel financiar și vezi cât de mult îți va lua să ajungi acolo. Este mult mai ușor să respecți bugetul atunci când știi că în fiecare lună ești mai aproape de îndeplinirea acelui scop. De asemenea, ar trebui să îți calculezi și cât de mult îți va lua să ajungi în acel punct dacă pui deoparte în fiecare lună un anumit procent din salariu. Cei 20% nu sunt numai pentru economii dar și pentru fondul de pensie privată și fondul de urgență, ceea ce înseamnă că spre scopul tău financiar vor merge mai puțini bani. Dar oricât de mulți ți-ar lua, tot trebuie să faci acest calcul pentru a nu avea așteptări pe care nu le poți îndeplini. Dacă la început pare o perioadă prea lungă, poți să încerci să economisești mai mult, acum vei avea și motivația și nu uita că de-a lungul anului mai primești bonusuri și din când în când mai poți câștiga bani și din alte activități. De asemenea, mai poți lua din când în când un credit rapid doar cu buletinul pentru a ajunge mai aproape de scopul tău, a cărui rată să o introduci apoi în buget.

Nu fi loial

Loialitatea față de branduri te costă foarte mult. Poți economisi bani pentru orice produs. Caută reducerile, cumpără la bax și nu fi fidel unui singur producător. De la hârtie igienică până la parfum poți găsi variante mai ieftine. Ideal ar fi să profiți întotdeauna de reduceri, iar atunci când le găsești să cumperi mai multe produse dacă nu sunt perisabile. Spre exemplu, dacă compania cosmetică pe care o îndrăgești are reduceri la șampon, nu cumpăra doar 1 ci mai multe bucăți pentru că acesta nu se strică foarte ușor. Nu ar trebui să faci același lucru când vine vorba de mâncare. De asemenea, înainte de a merge la cumpărături poți să verifici online prețurile pentru produsele pe care trebuie să le iei. Astfel, vei găsi cea mai bună variantă de preț. Dacă ți se pare prea multă muncă, notează-ți prețurile uzuale într-o aplicație și vezi la raft care este produsul mai ieftin. De multe ori produsele generice oferă aceeași calitate ca branduri, la o fracție din preț. Deci nu te gând că faci rabat de la calitate.

Găsește-ți un partener

Primul lucru care ți se spune atunci când te apuci de sport este să îți găsești un partener pentru a avea susținere și pentru a vă îndemna unul pe celălalt. Același principiu se aplică și în cazul bugetului. Găsește-ți un prieten care vrea să facă o astfel de schimbare. Pentru că te vei compara cu el, îți va fi mai ușor să renunți la cumpărături. De asemenea, vei avea cu cine să faci schimb de experiență. În plus, vei avea susținere atunci când vei alegere ieșirile care nu presupun cheltuială mare sau când cedezi tentației cumpărăturilor. Este mult mai ușor să faci o schimbare de stil de viață dacă ai pe cineva în viața ta care să înțeleagă situațiile prin care treci și să te susțină din când în când.

Dacă vrei să ai o trece lină spre viața frugală trebuie să începi cu un buget relaxat. Nimeni nu îți impune ca bugetul pe care l-ai gândit inițial e bătut în cuie. Din contră, ar trebui să îl modifici lunar. Sunt multe aspecte pe care inițial le treci cu vederea. În plus, trebuie să accepți că este o schimbare pentru care tu ești responsabil.  Este o alegere, nu o obligație. Iar atunci când vrei să renunți la acest stil de viață gândește-te ce ai putea realiza cu economiile făcute. Și din când în când premiază-te. Ia un credit rapid doar cu buletinul și mergi în vacanță sau cumpără-ți ceva ce îți doreai de mult timp, dar nu uita niciodată ce sărbătorești prin cadoul pe care ți-l faci.