vivacredit banner
Posturi de blog

Cele mai bine plătite joburi din România

Fiecare dintre noi trebuie să se trezească dimineața (mai de dimineață sau mai puțin, e adevărat că unii oameni lucrează de noapte) și să meargă la serviciu pentru a-și câștiga banii. Unii dintre noi își fac propriul serviciu – au o afacere – dar nu despre ei vom vorbi astăzi.

Mulți dintre noi avem mai degrabă salariul mediu pe economie, dar cine are salariu cu adevărat mare în ziua de azi?

Ei bine, am putea să începem cu șeful statului, nu? Președintele Iohannis câștigă 15.000 de lei pe lună – cam 3400 de euro. Și nu departe de el se află șeful bisericii – patriarhul are un salariu de 13.706 lei – la fel ca primul ministru și președinții camerelor Parlamentului – deci vreo 3100 de euro. Sincer, salariul respectiv sună bine dar – da, sunt doar 5 persoane care pot să aibă funcțiile astea. Și e nevoie de ani buni de muncă și publicitate ca să ajungi acolo.

Dar, dacă facem un mic calcul, asta înseamnă că președintele țării câștigă de 8 ori și ceva salariul mediu pe economie. Oare există alte joburi unde poți câștiga mai mult?

Dacă luăm în considerare tot posturi pentru care ai nevoie de ani serioși de muncă, studii și experiență, cu siguranță.

Un avocat senior dintr-una dintre cele mai mari firme de avocatură locale poate câștiga 10.000 de euro pe lună. Serios. Adică peste 44.000 de lei. Serios, de aproape 25 de ori salariul mediu. Sună bine nu? Dacă-ți place să citești legi toată ziua și să verifici acte…

Există în România cel puțin un director financiar din domeniul asigurărilor care câștigă 108.000 de euro pe an, adică 9.000 de euro pe lună – 39.600 de lei lunar. De 22 de ori salariul mediu. Evident, are ani de experiență și foarte multe cunoștințe despre bani, statistică, contabilitate și alte subiecte cel puțin aride pentru multă lume.

Iarăși, în managementul băncilor se pot găsi salarii de 67.000 de euro pe an – undeva aproape de 5600 de euro pe lună. Asta înseamnă 24.650 de lei pe lună – de 13,5 ori salariul mediu. Ceva îmi spune că și oamenilor de acolo le plac cifrele și contabilitatea.

Un alt domeniu unde se pot obține salarii bune este cel IT. Aici chiar, toată lumea este de acord că există o nevoie enormă de specialiști, care nu e acoperită decât poate pe jumătate. Un IT-ist cu experiență poate câștiga 3-4000 de euro pe lună sau mai mult, dar vestea bună este că și un începător are șanse să câștige 1000 de euro pe lună. Este unul dintre puținele domenii din România unde poți fi, la propriu, plătit să înveți, să te dezvolți și, evident, să câștigi mai bine în viitor.

Dar nu toate joburile bine plătite din România au loc într-un birou. În momentul de față, un sudor bun, cu experiență serioasă de muncă (4-5 ani) poate să câștige 1000-1200 de euro. Adică de vreo 3 ori salariul mediu. Și nu sunt destule asemenea persoane calificate, așa că există destule firme care plătesc cursurile tinerilor interesați și îi angajează imediat după absolvire.

*PUBLICITATE

Tu câte salarii medii câștigi pe lună?