vivacredit banner
Posturi de blog

Cerințe pentru a primi un împrumut online

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui credit rapid este faptul că cerințele sunt foarte simple și flexibile. Creditele online sunt acordate de Instituții Financiare Nebancare (IFN), care nu au aceleași restricții legale ca băncile clasice.

Cerințele minime și documentele necesare diferă de la o societate la alta și depind de valoarea și durata creditului solicitat. Să trecem pe scurt în revistă condițiile cele mai frecvent întâlnite pe piața din România și câteva exemple.

În mod obligatoriu, pentru toate creditele nebancare este necesar un act de identitate valabil. Asta înseamnă o carte de identitate sau un buletin de tip vechi. Nu vei primi credit cu permisul de conducere. În general (există și excepții), vei fi refuzat și dacă ai doar un pașaport sau un act de identitate temporar, pentru că acestea nu fac dovada unui domiciliu stabil. Unele instituții financiare nebancare, cum ar fi Ferratum, nu cer nici un alt document pentru un credit cu valoare mică, poți lua banii ușor doar cu buletinul. Sunt obligatorii cetățenia română și domiciliul stabil în România, deși aceste condiții sunt îndeplinite automat din moment ce ai un buletin valabil.

Fiecare IFN are propriile criterii legate de vârstă

Vârsta minimă începe de la 18 ani împliniți dar unele firme nu acordă împrumuturi celor care nu au minim 21, 24 sau chiar 25 de ani. Vârsta maximă se învârte în jurul pragului de 70-75 de ani dar există și aici excepții. În unele cazuri, se solicită maxim 55 de ani iar alte firme acordă împrumuturi bătrânilor la orice vârstă. Atenție, de regulă pragul de vârstă este calculat pentru momentul maturizării creditului, nu la acordarea lui.

O altă condiție necesară în cele mai multe cazuri este dovada unui venit stabil

Acesta poate fi un salariu, o pensie sau orice altă sursă constantă de bani din care să poată fi recuperat împrumutul. Spre deosebire de bănci, care acceptă doar adeverințe de salariu, instituțiile financiare care acordă credite rapide nu au nevoie de așa ceva. Venitul poate fi dovedit și printr-un extras de cont bancar, unde să apară încasări regulate. Alte opțiuni sunt fluturașul de salariu sau adeverința de pensie.

*PUBLICITATE

Cu acordul clientului, se poate face și o verificare în baza de date online a ANAF, unde este înregistrat câștigul lunar al unui contribuabil pe baza taxelor plătite de acesta. În cazul unui împrumut rapid, nu se recurge de obicei la această soluție.

În funcție de valoarea creditului solicitat, există de multe ori și un venit minim obligatoriu. Acesta începe de la 300 RON lunar dar poate ajunge chiar și la 1500 RON pe lună în anumite cazuri.

Fiecare IFN poate avea și alte cerințe în plus. Câteva exemple: să ai un număr de telefon și o adresă de e-mail validă, să ai un cont bancar activ, să ai un job stabil (în unele cazuri se cere și o vechime minimă) sau să fii pensionar, să nu figurezi ca rău-platnic la Biroul de Credit, etc.