vivacredit banner
Posturi de blog

Cum devii un lider succes la locul de muncă

Teoretic toată lume are oportunitatea de a deveni un lider la locul de muncă. Însă unii îți exprimă acest talent mai bine ca alții. Nu este îndeajuns să muncești peste program și să te implici în cât mai multe proiecte pentru a fi respectat de colegii tăi de echipă, ci trebuie să ai și alte modalități de a arăta că ești potrivit pentru postul pe care îl ocupi. Comunicarea constantă, lăudarea colegilor când vin cu idei noi sau ceva extraordinar și luare de decizii importante sub presiune sunt o parte din calitățile pe care oamenii le caută într-un lider. Iar toate acestea se învață exersând. Poți, desigur să iei un credit rapid cu buletinul pentru a face un curs de lidership. Dar și ce înveți acolo trebuie să pui în practică și să exersezi. Iată cum devii un lider de succes la locul de muncă.

Învață să comunici eficient

Ca lider de echipă trebuie să știi să comunici eficient. Asta înseamnă că trebuie să faci ceva mai mult decât să trimiți memo-uri periodic sau să țipi la oamenii din jurul tău. Privește problema din mai multe perspective înainte de a încerca să îți impui punctul de vedere. Astfel, mesajul tău va fi mai bine înțeles. De asemenea, trebuie să înveți să asculți ce au de zis colegii tăi, să previi eventuale conflicte între ei dar și între ei și tine. Un lider de echipă trebuie să jongleze cu foarte multe probleme o dată. Însă, pentru a transmite un mesaj eficient trebuie să fii concis. Din fericire există cursuri de comunicare. Ia un credit doar cu buletinul pentru a învăța cum să transmiți un mesaj eficient și cum să te raportezi la colegii tăi pentru a-i înțelege mai bine.

Ajută oamenii să gândească

Un lider eficient nu latră ordine la subalterni și nici ne le îngrădește gândirea ci îți instigă să gândească singuri. Cu cât îi provoci mai mult pe colegii tăi, cu atât mai mult ei vor încerca să depășească așteptările tale. Mai mult, dacă sunt învățați să gândească singuri, încetul cu încetul vor apela la tine numai în situații foarte grele. Prin urmare, îți faci ție viața mai ușoară. În plus, un mediu de lucru competitiv duce întotdeauna la performanță, prin urmare, echipa ta va avea rezultate bune. De asemenea, un mediu în care toată lumea se poate exprima și mai mult, este acceptat ceea ce spune din când în când, este mai atractiv și stimulează dezvoltarea personală. Deci oamenii nu îți vor pleca din echipă.

*PUBLICITATE

Felicită fiecare membru individual

Nu este îndeajuns să lauzi întreaga echipă atunci când terminați un proiect sau sunteți luați în considerare pentru promovare. Nici nu este îndeajuns să le spui colegilor tăi că vor primi un bonus pentru ceea ce au făcut. Fiecare membru al echipei tale a depus mai mult sau mai puțin efort pentru a ajunge în punctul unde sunteți. Spune-i fiecărui coleg în parte că îl feliciți pentru ce a făcut el pentru echipă. Laudele fără substanță nu au nicio valoare în fața colegilor tăi. În plus, dacă faci acest lucru foarte des, vei pierde respectul lor. Iar în timp efortul lor se va diminua. Nu este îndeajuns să îi lași să caute rezolvări singuri, dar din când în când au nevoie și de un stimul verbal. Dacă vrei să menții competitivitatea între colegi, atunci spune-i fiecăruia în parte ce te-a impresionat și că au făcut o treabă bună.

Atrage-ți colegii să muncească mai mult

Fiecare echipă are unul, doi sau trei oameni care vin la muncă, își îndeplinesc taskurile iar atunci când se face ora de plecare sparg ușile pentru a ajunge mai repede acasă. Nu întotdeauna îți poți alege colegii, din acest motiv ar trebui să găsești modalități de a-i atrage să țină pasul cu întreaga echipă. Poți oricând să îi tragi deoparte și să le spui că nu fac față, însă aceștia îți vor răspunde pe bună dreptate că fac tot ceea ce li s-a cerut. Prin urmare, trebuie să fii creativ. Fă concursuri cu premii mici, scoate-i din când în când la cafea. Dacă compania nu vrea să plătească pentru ieșire sau premii, ia un credit rapid cu buletinul. Îți vei recupera investiția la bonusul lunar. Postează în fiecare lună angajatul lunii. Acestea sunt strategii de includere în echipă care au la bază competitivitatea. Iar atunci când vor simți că fac cu adevărat parte din grup, se vor ridica la nivelul întregii echipe pentru a nu fi lăsați pe dinafară.

Învață să iei decizii

Managerierea colegilor tăi nu este cel mai greu lucru pe care trebuie să îl faci, ci să iei decizii rapide care să afecteze cât mai puțină lume. Nu poți să fii superficial atunci când vine vorba de luatul deciziilor deoarece nu numai că acestea vor afecta compania ci și pe cine pentru că vor arăta că nu ești un lider competent. Încearcă să iei în considerare toți factorii implicați în problemă. Și nu aștepta foarte mult timp pentru a spune la ce decizie ai ajuns. Din păcate, nu poți exersa în afara locului de muncă acest lucru. Însă, trebuie să fii expert în politica companiei și a domeniului tău. Astfel, îți va fi ușor să iei decizii cu rapiditate. În plus, dacă îți cunoști foarte bine echipa și obișnuiești să le asculți părerile colegilor tăi, vei putea să iei decizii informate într-un timp foarte scurt.

Un lider de echipă competent știe să aloce task-uri în funcție de talent, să își asculte colegii și să îi antrenezi pe cei mai delăsători să facă treabă bună. Toate aceste lucruri se pot învăța. Dacă ești la început, mergi la câteva workshop-uri de leadership. Ia un credit rapid cu buletinul și nu aștepta să subvenționeze compania cursurile tale. Multe din aceste lucruri le înveți din mers, atunci când ești pus în situația de a lua o decizie sau de a acționa. Totuși, este foarte ușor să faci abuz de funcție și să spui că tu știi mai bine sau că trebuie făcut ca tine pentru că așa spui tu. Dar acest tip de lider are viață scurtă. Faci parte dintr-o echipă, iar cei pe care îi coordonezi îți sunt colegi, din acest motiv trebuie să îi asculți și să îi stimulezi atunci când este cazul. Dacă faci aceste lucruri simple nu numai că vei fi îndrăgit dar vei avea succes în toate proiectele care îți sunt atribuite.