vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să economisești bani în vacanță

Pentru majoritatea dintre noi, vacanțele înseamnă răsfăț – nu trebuie să te mai trezești așa devreme, nu faci tu curat pentru că stai la hotel, nu gătești pentru că mănânci la restaurant, poți să stai treaz până la ce oră vrei – ceea ce înseamnă și că poți să bei ceva mi mult, etc.

Dar cum să nu plătești o avere pentru vacanțe?

Ei bine, sfatul care se dă cel mai des când vrei să economisești bani în vacanță – și pe bună dreptate – e să economisești direct la costul general al vacanței, planificând-o din vreme – biletele de avion sunt mai ieftine dacă sunt luate din timp și, de multe ori, la fel și hotelul. Dacă vrei să te duci undeva în plin sezon și să faci rezervările cu doar o săptămână înainte, vei vedea că de multe ori poți plăți sute de euro în plus.

Există și excepții – vacanțele last minute, când hotelul sau linia aeriană au câte un loc sau două libere și vor să le vândă cu orice preț – dacă ai un program foarte flexibil și poți pleca a doua zi, ai șanse să faci o afacere foarte bună.

Un alt sfat care funcționează este să călătorești în extrasezon – un bilet de avion până la Londra poate costa doar 20 de euro în noiembrie, față de vreo 150 în alte luni. O economie de peste 100 de euro poate suna bine, dacă te duci de exemplu într-o destinație culturală – dacă vrei să vizitezi British Museum, Westminster Abbey și așa mai departe, contează mai puțin dacă vremea e frumoasă, nu? Evident, nu ai cum să te duci la plajă la Mamaia în decembrie, deci extrasezonul funcționează doar în anumite cazuri.

Multe agenții oferă prețuri bune pentru pachete – hotel, avion, mâncare, toate luate împreună. În fond, dacă vrei să stai la un hotel în Cipru, nu o să pleci cu barca cu vâsle pe Mediterana ca să ajungi acolo – e normal că ai nevoie și de transport. Pe lângă econmia de bani, un asemenea pachet te scutește de efortul de a căuta un zbor care să ajungă exact la momentul potrivit, de a rezolva naveta de la aeroport la hotel, etc. Aici cele mai bune oferte sunt cele all inclusive – cu atâtea oferte de mâncare și/sau bătură, nu mai trebuie să cheltuiești suplimentar – și știm cu toții cât de scumpă poate fi o gustare într-o stațiune. Asemenea oferte sunt foarte valoroase când ai și copiii cu tine – vacanța e ultimul loc unde vrei să-i auzi plângând pentru că nu le-ai luat și sucul și fursecurile și cine mai știe ce vroiau să guste.

*PUBLICITATE

Dacă stai și te întrebi cam de 2 ori în fiecare lună, când trebuie să ștergi praful pe anumite rafturi, ce ți-o fi trebuit să iei tot felul de căni, brelocuri, vederi înrămate, sculpturi locale și așa mai departe, poate că ar trebui să eviți zonele cu suveniruri din fiecare locație turistică. În fond, în ziua de azi nu mai e deloc dificil să faci sute de poze în orice vacanță, așa că nu e o problemă să ai amintiri din orice loc te-ai duce. În plus, tu și familia veți apărea în ele, ceea ce le va face mult mai atractive decât niște imagini standard, și economia de bani poate fi serioasă – câte te-a costat în plus raftul pe care stau toate vechiturile?