vivacredit banner
Posturi de blog

Ponturi pentru economisire special pentru cuplurile căsătorite

V-ați văzut, v-ați plăcut, ați ieșit împreună, acum v-ați căsătorit și aveți toată viața înainte, împreună. Acum una dintre discuțiile care apar des este: cum să puneți bani deoparte? Există vreun avantaj pe care-l aduce viața în cuplu în această direcție?

De fapt, chiar există câteva.

Primul ar fi că acum stați împreună, deci dacă fiecare dintre voi plătea chirie separat, să zicem pentru o garsonieră, veți vedea că puteți fie sta împreună într-o garsonieră și economisi o chirie, fie sta într-un apartament cu două camere și economisi o parte dintr-o chirie. În fond, spațiul este mai mare dar costul nu este dublu.

Dacă sunteți printre norocoșii care aveau fiecare propria garsonieră/apartament, e și mai bine: puteți decide care dintre case este cea mai potrivită pentru traiul în doi – luând în considerare dimensiunea, cât de aproape este de locul de muncă al fiecăruia, etc. – și să închiriați apartamentul nefolosit, iar chiria obținută să o economisiți lunar.

O altă cheltuială majoră este mașina – și întrebarea este: chiar aveți nevoie de două mașini, în cazul în care fiecare avea una? Dacă se întâmplă să lucrați în zone apropiate și să aveți un program stabil, e probabil să luați oricum aceeași mașină, cu rare excepții. Dacă e așa, vă puteți gândi să vindeți una dintre mașini, să puneți banii deoparte – plus cei pe carei cheltuiați pe asigurare, RAR, benzină, etc. în fiecare lună – și să vă permiteți liniștit să luați un taxi când chiar aveți zile cu program foarte diferit.

Nu o să îndrăznesc să sugerez vreodată că două (sau trei) televizoare sunt prea multe, pentru că v-ați căsătorit, nu ați promis solemn că trebuie să urmăriți aceleași emisiuni TV, dar e posibil să aveți dubluri la alte electrocasnice și/sau lucruri precum servicii de masă, diverse decorațiuni interioare, măsuțe de cafea, etc. E adevărat că valoarea unor asemenea obiecte, dacă nu sunt noi din magazin, scade destul de mult, dar oricum nu aveți loc într-un apartament de 2 camere pentru mobila din 2 asemenea apartamente – așa că ați putea dori să puneți obiectele respective pe un site de locitații, cum ar fi Olx sa Okazii, să faceți loc în casă și să strângeți niște bani.

*PUBLICITATE

Atenție totuși: nu luați unilateral asemenea decizii și întrebați-vă jumătate care dintre obiecte poate avea și o valoare sentimentală – dacă Dvs. nu vă place o cană dar ea a fost primită ca premiu la un concurs, e mai bine să puneți la vânzare cănile generice – oricum cumpărătorul va plăti aceiași bani.

De asemenea, există lucruri care se dublează dar se strică în timp – cum ar fi prosoape de bucătărie de exemplu. Când ne-am mutat împreună, m-am trezit cu 2 sertare pline – ambele familii le consideraseră importante. E adevărat că nu ai la ce folosi 40 de prosoape de bucătărie în același timp, dar sunt obiecte pe care le speli des și se strică în timp, așa că bucură-te că ai niște ani buni în care nu o să mai dai banii pe ele. Asta se aplică și la alte consumabile – e posibil ca la început să ai rezerve serioase de detergenți de rufe și de vase, prosoape de hârtie, șervețele, folie alimentară și alte o mie asemenea. Dar stai liniștit/ă, se consumă și o să-ți eliberezi rafturile la un moment dat.