vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să economisești bani pentru primul tău apartament

Te-ai săturat să te muți cu cortul ori de câte ori proprietarul decide să crească chiria/să vândă apartamentul/să-și aducă nepoții de la țară să stea acolo? Sau poate că pur și simplu nu vrei să stai cu familia până la 40 de ani? Vrei să faci o investiție?

Dacă răspunsul e pozitiv la oricare dintre aceste întrebări, probabil că ți-ai dat deja seama că trebuie să începi să pui bani deoparte, măcr pentru avansul pe care va trebui să-l plătești pentru apartament.

Cât este avansul? Pentru a ști asta contează mult să te hotărăști foarte clar ce fel de apartament vrei – prețul unei garsoniere în Giurgiu e cu totul diferit de al unui apartament de 4 camere în Cluj – și să-ți dai seama care e tipul de credit la care te poți califica. Oricum, trebuie să iei în considerare o sumă de bani între 15 și 35% din valoarea noului apartament – plus, bineînțeles, sumele în plus necesare pentru acte, mobilare, etc.

OK, și după ce-am stabilit suma, ce fac?

E adevărat, acum urmează partea mai dificilă – vei avea nevoie de disciplină. De ce spun disciplină? Pentru că e foarte ușor să ieși în oraș, să vezi ceva interesant și să cumperi acel ceva. Nu contează ce e: o rochie nouă, ultimul tip de telefon, orice-ți place. Realitatea e că majoritatea dintre noi ne ducem să ne relaxăm la mall – adică acel loc plin de magazine și tentații.

Mai ales ca tânăr, presiunea socială ne poate face să vrem mai mult ca oricând să fie în rândul lumii – adică să avem ultimele noutăți din modă sau tehnologie – chiar dacă poate nu ne sunt cele mai utile.

*PUBLICITATE

Un lucru util este, după ce ai primul serviciu stabil, să-ți pui deoparte câteva ore și, luând o foaie de hârtie, să începi să-ți scrii visele – ce-ți dorești să faci cu banii pe care-i câștigi, după ce ai plătit lucrurile obligatorii – întreținerea, abonamentul la transport, mâncarea de zi cu zi. Pentru fiecare lucru pe care-l adaugi pe listă, ar fi foarte bine să încerci să scrii și de ce-l dorești și să stabilești o ordine a importanței față de celelalte lucruri.

De exemplu: vreau un apartament în zona de nord a Bucureștiului pentru că lucrez acolo și aș economisi în fiecare zi o oră pe drum; nu aș mai avea un proprietar care nu repară la timp țevile și mă trezesc cu casa inundată; etc.

Apoi: vreau o pereche de adidași noi pentru că alerg în fiecare zi și trebuie să-mi protejez picioarele; sau vreau o pereche de pantofi verzi cu toc, pentru că Marineasca are una și vreau și eu să ies în evidență.

Sistematizând toate aceste dorințe și comparând sumele de cheltuit cu veniturile, îți poți da seama ce cheltuieli sunt cu adevărat utile și să le prevezi în buget și ce cheltuieli sunt doar rezultatul presiunii celorlalți, plictiselii, etc. și să le tai de pe listă, adăugând mai bine banii pe care I-ai fi cheltuit la un cont de economii.