vivacredit banner
Posturi de blog

De ce le este atât de greu românilor să economisească?

Până în anii ’90, românii aveau o rată de economisirii de peste 70%, ceea ce, peste ani s-a transformat dintr-o practică sănătoasă într-o atitudine ușor delăsătoare, dovada fiind doar cele 35% de procente care figurează cu conturi și depozite de economii în băncile românești. Este foarte greu să dai un sfat financiar în România în situația în care multor români le este foarte greu să se gândească la ziua de mâine. Forța activă a țării abia dacă depășește 4 milioane de angajați, în timp ce un procent semnificativ din populația tânără a țării a preferat să servească intereselor economice ale altor state (majoritar din Uniunea Europeană).

Lipsurile, salariile foarte mici, prestarea de servicii la negru și fără carte de muncă, lipsa unei atitudini deschise către economisire, un sistem bancar care nu oferă dobânzi mai mari de 2,80%, indiferent de valoarea depozitului, taxe și impozite arbitrare și o serie de factori sociali, politici și economici care nu reușesc să le permită românilor să găsească cea mai bună modalitate de a trage linie la final de lună și de a rămâne pe plus cu banii. Este posibil să obținem mai mult din punct de vedere financiar sau trebuie să ne mulțumim cu faptul că reușim să ne acoperim (nu în totalitate) cheltuielile lunare?

Cine este vinovatul pentru situația de fapt în ceea ce privește economisirea scăzută a românilor?

Este vorba despre un cerc vicios care pornește de la oameni și se întoarce la oameni; fiindcă statul este format din oameni, instituțiile au la baza persoane și cei care nu economisesc, dat fiindcă nu-și propun niciodată mai mult în ceea ce privește lărgirea perspectivelor de câștig. Lipsa motivației financiare este un factor care determina o stare de auto-suficiență, mulți dintre români preferând să se axeze pe acțiuni financiare care să-i satisfacă pe termen scurt decât să se gândească pe termen lung și la viitorul lor. Astăzi, totul este disponibil în rate și prin intermediul împrumuturilor, așa că economisirea nu mai pare interesantă, din moment ce poți utiliza banii altora (care se obțin în multe cazuri, foarte ușor) decât să-ți folosești propriul capital.

*PUBLICITATE

Economisirea este un lux, reprezentând situația inversă din perioada anilor ’90, atunci când majoritatea românilor aveau un depozit de economii la Casa de Consemnațiuni și Economii. Atunci bunurile de lux chiar reprezentau un obiectiv care impunea obligativitatea economisirii, în timp ce astăzi, băncile și instituțiile nebancare sunt foarte maleabile în ceea ce privește acordarea de împrumuturi (se solicită venituri de minim 300 lei pentru a putea obține un împrumut la o valoare dublă). Așa că nu mai există niciun fel de determinare pentru acumulare, ceea ce face că viitorul financiar al multor români să fie în mare pericol în cazul unei crize economice (din ce în ce mai previzibilă a se manifesta în următorii ani).

Pe de altă parte, sistemul bancar nu doar că încurajează creditarea (cu toate că siguranța financiară a românilor le poate pune probleme mari în cazul recuperării debitelor restante), dar limitează și economisirea. În condițiile în care se face publicitatea maximă creditelor de consum, celor de tip imobiliar și ipotecar ori auto, iar valoarea avansului a ajuns până la valoarea de 5% (iar discuțiile sunt pentru scăderea și mai mult a acestuia), ce sens mai are să se facă reclamă atragerii de bani în depozite la termen, atunci când valoarea dobânzii acordate pentru un astfel de instrument financiar cu scadență la 3 luni este între 0,15% și maxim 0,75% la cele mai importante bănci din sistem?

Statul nu încurajează plasarea de economii decât în cazul în care are nevoie de subscripții publice pentru a-și “acoperi” nevoile financiare, situație în care mulți dintre români preferă să întoarcă spatele și să caute alte oportunități financiare care să le mulțumească nevoia de asigurare a viitorului. Desigur, cel mai mare vinovat pentru situația această este însuși omul, care, favorizat de toate aceste aspecte nu mai este interesat să investească într-o soluție avantajoasă pentru el pe termen lung, ci preferă surogatele financiare care îi pot aduce un profit imediat. Să nu uităm că din ce în ce mai mulți români preferă să-și plaseze banii în diverse modalități fără șanse de câștig (așa cum sunt pariurile sportive sau jocul la loterie) decât să economisească acei bani.

Este mai simplu să se mizeze pe astfel de opțiuni financiare care “promit” câștiguri financiare la valori mari într-un timp foarte scurt. De aceea, românii, care oricum au fost atrași de promisiunile frumos ambalate în perioada post-decembristă (să nu uităm de experimentele financiare Caritas și Philadelphia) abia așteaptă astfel de soluții care să le ofere venituri suplimentare din inspirație, iar nu din muncă. Economisirea presupune stabilirea unor obiective, un plan bine determinat, care nu este deloc simplu și care trebuie eficientizat și optimizat în fiecare zi. Banii nu se strâng atât de ușor, iar instrumentele financiare nu sunt atât de avantajoase precum aceste soluții mirobolante din punct de vedere financiar. Dar, nici nu sunt atât de sigure precum este economisirea!

Economisirea- sigura metodă prin care banii își păstrează valoarea și peste timp!

Indiferent de modul în care economisești (depozite bancare, plasarea banilor în acțiuni bursiere sau achiziționarea de valută și aur, etc.), economisirea îți garantează că banii tăi sunt în siguranță, iar tu beneficiezi de o alternativă solidă pentru orice situație neprevăzută din viață. Economiile tale sunt la îndemână, pot servi ca un punct de referință la bonității tale financiare și îți oferă posibilitatea de a beneficia de banii adunați fără niciun fel de întrebări ori de câte ori ai nevoi financiare. Nu există condiționări ca în cazul împrumuturilor care îți acordate instant și nici nu trebuie să plătești dobânzi pentru acestea. Economiile tale nu au un grad ridicat de risc de pierdere, așa cum se întâmplă atunci când plasezi banii în formule “magice” de dublare a câștigurilor sau la pariuri sportive ori jocuri de cazinou, pentru că economisirea este o cale sigură către acel bine financiar pe care ți l-ai dorit de atât de mult timp. Așa că, orice  altă alternativă financiară ai avea la dispoziție, române, mai bine economisește!