vivacredit banner
Posturi de blog

Unde greșim atunci când nu reușim să economisim?

Administrarea cu succes la veniturilor încasate într-o lună echivalează cu strângerea unei sume de bani (de diferite valori) la sfârșitul respectivei perioade. Atunci când economisim înseamnă că modul în care ne cheltuim banii este unul chibzuit, responsabil și echilibrat, ceea ce ne oferă posibilitatea de a ne bucura de avantajul economisirii. Dimpotrivă, atunci când nu reușim înseamnă că am greșit, că nu aplicat în mod corect un sfat financiar și că nu am fost capabili să identificăm așa cum trebuie acele oportunități care să ne permită să reușim să ne atinge acest obiectiv.

Cu siguranță că este greu să reușim să identificăm ceea ce ne aduce în această situație neplăcută, pentru că printre cauzele care ne generează probleme se pot număra cheltuielile neprevăzute sau achiziționarea de produse și bunuri pe bază emoțională. Desigur, oricât de mult am încerca să găsim alți vinovați, singurii care trebuie să se îngrijească să reușească în atingerea obiectivelor suntem noi, așa că, ar trebui să depunem ceva mai multe eforturi pentru a ne putea bucura de rezultate mai bune.

Există posibilitatea de a nu greși atunci când încercăm să economisim?

Însușirea unui comportament financiar corect este destul de greu de realizat de mulți dintre noi, dar acest lucru nu trebuie să ne împiedice să încercăm în permanență să ne îmbunătățim modul în care privim lucrurile din punct de vedere financiar. Cu siguranță că o să greșim, mai ales până în momentul în care întreaga activitate de economisire se transformă într-o rutină, dar, pe măsură ce devenim mai buni, șansele ca nivelul la care facem economii va fi unul foarte ridicat. Decât să nu economisim deloc, mai bine încercăm să identificăm cele mai bune opțiuni de economisire și, chiar dacă nu reușim de prima dată, trebuie să ne menținem stăruința în ceea ce privește acest aspect.

Unde greșim atunci când nu reușim să facem economii?

Fixarea unui obiectiv (acela de a economisi) nu valorează nimic dacă nu există niște instrumente și modalități prin care putem pune în practică acest scop. De aceea, orice acțiune pe care dorim să o întreprindem pentru a ne atinge obiectivul trebuie să aibă o denumire, o descriere și o modalitate de aplicare. Înglobate toate aceste acțiuni vor rezulta într-un plan de economisire, în care ne vom trece atât veniturile, cât și cheltuielile (zilnice și pentru fiecare membru al familiei), la final completând rubrica de economii (dacă este cazul).

Pe măsură ce analizăm și comparăm cheltuielile din planurile lunare de economisire vom putea observa că manifestăm anumite tipare de a face cumpărături, că avem un mod specific de a cumpără, că achiziționăm bunuri și produse dintr-o anumită categorie, dintr-o locație specifică, etc. Pe baza acestor date ne vom putea îmbunătăți modul în care economisim, astfel că, în cazul în care nu vom profita de aceste informații, eforturile noastre de a obține un nivel al economiilor mai ridicat vor fi nule. Iată câteva motive care ne împiedică să nu atingem scopul economisirii:

*PUBLICITATE
  • Lipsa motivației și a configurării unui plan de economisire pe care să-l urmărim cu maximă atenție pentru a-l duce la îndeplinire;
  • Apariția unui cheltuieli pe care nu le-am prevăzut, deși, acestea erau posibil de anticipat (în planul de economisire trebuie să stabilim un procent care să fie alocat acelor cheltuieli neprevăzute și care ne pot surprinde neplăcut într-o luna);
  • Limitarea la o singură sursă de venit și neexploatarea posibilităților noastre fizice și mentale;
  • Lipsa implicării din partea tuturor membrilor familiei în acțiunea comună de economisire;
  • Pierderea locului de muncă sau diminuarea remunerației lunare, ca urmare a unor acte de indisciplina în muncă.

Economisirea este o “muncă” de echipă, iar atât timp cât atitudinea și neimplicarea celorlalți membri ai familiei nu este proporțional egală, nu vom reuși să ne atingem scopul pe care ni l-am propus. Nu ne impune nimeni să ne stabilim o anumită sumă pe care să o economisim lunar, dar, avem posibilitatea de a ne stabili un minim și un maxim, iar atât timp cât reușim să ne situăm în partea superioară a graficului de economisire, atunci înseamnă că suntem pe drumul corect. Mulți dintre cei care și-au propus să economisească nu-ți exploatează la capacitatea maximă nivelul fizic și mental și lasă starea de auto-mulțumire să le “adoarmă” vigilența. În acest mod, de foarte multe ori, în loc să ne folosim timpul liber într-un mod cât mai avantajos din punct de vedere financiar, nu facem decât să ne mulțumim cu un nivel scăzut de economisire.

De ce să nu strângi mai mulți bani, dacă, practic, ai această posibilitate? De ce să te mulțumești cu un anumit nivel financiar, când posibilitățile tale sunt mult mai extinse și poți beneficia de perspective largi de dezvoltare financiară? Această lipsă de extra-motivație nu face decât să aducă foarte multe defavoruri celor care pot mai mult, dar nu vor să o facă. Timpul nostru liber poate fi utilizat în modalități mult mai avantajoase decât să ne bucurăm de momente de efemeritate. Desigur, nu spune nimeni că nu trebuie să alocăm o parte din timpul nostru și acelor momente de relaxare (care sunt necesare pentru o bună funcționare de organismului), dar, o putem face la sfârșit de săptămână. În timpul săptămânii, după 8 ore de muncă, statistic vorbind, organismul nostru mai poate susține încă pe jumătate. Ceea ce înseamnă bani în plus, adică posibilitatea de a strânge mai mult la sfârșit de lună!

Economisirea înseamnă depășire a baremurilor impuse, pentru că, în permanență vom descoperi noi moduri de a strânge bani prin realizarea de acțiuni inteligente atunci când facem cumpărături, de exemplu. Trebuie să exploatăm astfel de oportunități și să optimizăm în mod constant pentru a beneficia de cât mai mulți bani în plus la final de luna. Fie că învățăm să cheltuim într-un mod și mai chibzuit, fie că identificăm extra-surse de câștig, nu trebuie să ne lăsăm demotivați nicio clipă pentru a obține avantaje financiare mai mari lunar. Depinde în mod exclusiv de noi cum vom reuși să ducem la îndeplinire acest plan, dar, cu motivația potrivită, o să ne îndeplinim obiectivul de a economisi!