vivacredit banner
Posturi de blog

Cum ne putem îngriji cât mai bine de situația noastră financiară?

Situația noastră financiară poate constitui un motiv de bucurie sau de îngrijorare, după caz, dar, atât timp cât avem în vedere că putem economisi sau să ne multiplicăm sursele de venit, atunci, șansele ca să nu avem niciodată probleme cu banii sunt foarte ridicate. Până la urmă, o situație financiară solidă se construiește având stabilit un model pe care să-l urmăm cu atenție, fiind o combinație între planificare, motivație și perfecționare. De aceea, ne putem analizq în fiecare zi situația financiară și modul în care ne cheltuim banii, apelând la serviciile unui site financiar în care ne putem înregistra veniturile și cheltuielile obținând astfel, cele mai bune sfaturi despre cum să creștem nivelul economiilor.

O situație financiară bună este rezultatul obținerii unui echilibru între nivelul de economisire și raportul dintre venituri și cheltuieli. Ideal ar fi ca veniturile lunare să nu se rezume numai la o singură sursă de bani, în timp ce cheltuielile ar trebui ținute sub control și micșorate pe cât de mult se poate. Crezi că este posibil să reușești să atingi acest ideal?

Echilibrează balanță dintre venituri și cheltuieli pentru a-ți menține situația financiară la un nivel ideal!

Banii reprezintă o sursă a fericirii sau a disperării noastre, dar ceea ce uităm este că nu trebuie să ne lăsăm cuprinși de entuziasmul/neputința financiară și că, pe baza unui plan bine configurat, avem toate șansele de a ne monitoriza și controla cât mai bine modul în care ne gestionăm finanțele personale. Totul este să ne întocmim acest plan financiar, în care să identificăm în mod corect cheltuielile inutile, care sunt posibilitățile de a economisi și cum ne putem îmbunătăți situația financiară prin sporirea surselor de câștiguri.

Avem nevoie să ne setăm niște obiective financiare pe care să le urmărim și să le ducem la îndeplinire în fiecare lună (de fapt, zi de zi), astfel încât, într-un anumit interval de timp să beneficiem de rezultatele modului în care ne verificăm situația financiară. Printre aceste obiective putem seta unele precum:

  • Obținerea unui nivel mai bun de economisire;
  • Identificarea unor alternative cât mai avantajoase în ceea ce privește raportul preț-calitate în materie de produse de larg consum;
  • Stabilirea unor moduri noi de completare a venitului lunar;
  • Utilizarea cât mai eficientă a timpului liber în vedere obținerii unor avantaje financiare;
  • Reducerea nivelului de cheltuieli și eliminarea unor costuri care nu se încadrează în secțiunea cheltuielilor esențiale lunare.

Este foarte important să ne setăm într-un mod corect și realist așteptările financiare din fiecare lună, din moment ce, în lipsa unei abordări corespunzătoare, șansele ca planul nostru să-și atinge scopul propus sunt foarte reduse. Trebuie să acceptăm nivelul financiar la care suntem și să înțelegem că posibilitatea de a câștiga mai bine din punct de vedere financiar stă în puterea noastră și numai a noastră. Depindem de noi și de felul în care înțelegem că suntem perfectibili din punct de vedere financiar, așa că, tot ceea ce ne trebuie este un plus de motivație și determinare pentru a ne atinge aceste obiective cât mai rapid.

Verifică, analizează, optimizează și ajustează veniturile și cheltuielile!

Dacă îți dorești să ții sub control situația financiară, tot ceea ce ai de făcut este să-ți stabilești pas cu pas modalitățile prin care poți obține cele mai bune rezultate financiare. Veniturile pot fi îmbunătățite și crescut nivelul câștigurilor lunare? Atunci trebuie să-ți îmbunătățești rezultatele la locul de muncă, să-ți propui atingerea unei poziții superioare în cadrul firmei în care lucrezi și să câștigi mai bine (noua poziție va beneficia de multiple avantaje financiare). Ori, în cazul în care nu poți atinge aceste scopuri într-un mod simplu și rapid, te poți reorienta către îmbunătățirea situației tale financiare prin identificarea unor surse complementare de venit (din activități prestate în timpul liber, ocazie cu care îți eficientizezi și acest aspect al vieții, din prestarea de servicii în categoria celor desfășurate de către liber profesioniști, etc.).

Din moment ce sursele tale de câștig au fost optimizate, atunci este timpul să arunci o privire și peste cheltuieli, care reprezintă unul dintre principalii modulatori de buget. Scăderea nivelului de consum va avea drept efect micșorarea costurilor, așadar, un grad mai echilibrat de cheltuieli, ceea ce va genera economii. Idealul este ca bugetul tău să fie astfel împărățit încât să ai parte de o eficientizare a întregului, rezultatul fiind transpus în obținerea de economii. Degeaba crești nivelul câștigurilor dacă nu scazi nivelul cheltuielilor și continui să consume proporțional cu noua situație financiară. Este foarte important să înțelegi că banii trebuie administrați cu maximul de eficiență și răspundere, pentru că numai așa, scopul final (cel al economisirii) poate fi atins într-un interval cât mai scurt de timp.

Trebuie să investești și să-ți stabilești un grafic de economisire, dar și să te interesezi de modul în care poți obține cel mai bun răspuns în ceea ce privește modul în care îți plasezi economiile. Pentru cei care sunt tradiționaliști sau conservatori și nu preferă să riște, atunci economiile se vor ține în depozite, în bancă sau în mici plasamente cu risc scăzut și foarte scăzut. În schimb, pentru cei care preferă să-și pună banii la treaba pentru a atrage alți bani, atunci fondurile de investiții, cotațiile bursiere, achiziționarea de acțiuni sau plasamentele la termen sunt o soluție care poate face ca banii economisiți să crească în valoare și nivel.

*PUBLICITATE

Pe scurt, pentru a beneficia de o situație financiară cât mai avantajoasă trebuie să:

  • Îți stabilești un plan financiar, bazat pe câștiguri și cheltuieli, scop și modalități de punere în practică;
  • Identifici acele modalități prin care poți obține o eficientizare a nivelului de venituri și cheltuieli, în sensul creșterii primelor și scăderii celor din cea de-a două categorie;
  • Monitorizezi în mod permanent și să intervii ori de câte ori este nevoie pentru menținerea echilibrului financiar;
  • Îți propui o îmbunătățire constanța a nivelului financiar în vederea obținerii de economii.

Acționezi în propriul interes atunci când te preocupi în mod continuu de starea ta financiară, așa că, monitorizează și optimizează în permanență modul în care sunt utilizați banii  pe care îi câștigi în fiecare lună.