vivacredit banner
Posturi de blog

Cele zece porunci ale investitorului

Dacă ar exista o rețetă sigură de succes în afaceri, toți oamenii ar fi bogați. Marii investitori și afaceriști au aplicat tot felul de strategii, mai mult sau mai puțin ortodoxe, în drumul lor spre succes. Ei au avut totuși în comun câteva principii de bază, iată care sunt cele mai importante zece dintre ele.

  • Alege o strategie și urmeaz-o până la capăt. Mulți investitori amatori fac de exemplu un plasament în acțiuni și se sperie la primul moment de scădere a cotațiilor și vând activele, așa că ies în pierdere. În realitate, contracțiile bursiere sunt cel mai prost moment în care să vinzi, mai degrabă ar trebui atunci să cumperi mai multe titluri. Nu-ți schimba strategia la primul eșec, ai încredere în drumul pe care l-ai ales și nu uita că rezultatele se cunosc în timp, după ce capeți mai multă experiență.
  • Nu rata nici o oportunitate. Fiecare dintre noi a avut cel puțin o dacă în viață șansa să dea lovitura dar a lăsat-o să treacă din diverse motive. De cele mai multe ori, te folosești de scuza că nu ai banii necesari ca să reacționezi, deși în ziua de azi un credit de nevoi personale online se poate obține în doar câteva minute. Adevărul este că de fapt ți-a fost frică de riscuri, nu ai avut curajul necesar. Nu trebuie să repeți această greșeală data viitoare, astfel de șanse sunt rare.
  • Fii moderat. După primele profituri din investiții, este foarte ușor să fii tentat de perspectiva unei îmbogățiri rapide și să exagerezi. Pentru unele persoane, se întâmplă exact invers: după o serie de eșecuri ei aleg plasamente din ce în ce mai riscante în speranța unei lovituri care să echilibreze balanța. Ai nevoie de o atitudine echilibrată, alege un portofoliu de investiții diversificat, care să te pună la adăpost de eventualele catastrofe financiare. Respectă strategia pe care ți-ai propus-o, indiferent de fluctuațiile momentului.
  • Gândește pe termen lung. O perspectivă mai lungă este una dintre condițiile esențiale pentru investiții de succes. Dacă nu cumva ești un geniu al afacerilor, nu vei reuși câștiguri spectaculoase din speculații pe termen scurt. Chiar și fondurile de investiții își avertizează de altfel clienții că se recomandă o perioadă de investiții de câțiva ani pentru a realiza un profit sănătos. Dacă încerci să cumperi și să vinzi titluri de pe o zi pe alta o să ieși probabil pe plus de câteva ori dar de cele mai multe ori în minus. Un pachet pe care îl ții pe termen lung îți va aduce însă cu siguranță profit.
  • Nu te lua după alții. Mentalitatea de turmă este extrem de periculoasă pentru investitori și de multe ori face diferența între cei care câștigă și cei care pierd. Până la urmă, succesul celor puțini se bazează pe eșecul celor mulți. Dacă toată lumea cumpără Bitcoin de exemplu, asta nu înseamnă că trebuie să faci și tu la fel, deciziile trebuie să se bazeze pe cunoștințele proprii nu pe ce spun diverse alte persoane. Nu uita că analiștii care te îndeamnă să cumperi anumite active au de fiecare dată un interes ascuns pentru care fac asta.
  • Fără jocuri de noroc. Orice investiție pe care o faci fără să știi despre ce e vorba nu este altceva decât un joc de noroc. Ca să eviți aceste riscuri inutile, ai nevoie de o documentare riguroasă. Accesul la informație este foarte ușor în ziua de azi, urmărește știrile economice, blogurile de specialitate și opiniile analiștilor. Nu încerca să le afli pe toate pentru că este imposibil dar încearcă să cunoști cât mai bine domeniul în care te-ai hotărât să investești. Nu uita, doar clienții unui cazinou participă la un joc de noroc, pentru patronii localului este vorba de o marjă de profit bine calculată.
  • Nu ai nevoie de eroi. Ai foarte multe lucruri de învățat de la toți investitorii legendari, cum ar fi George Soros sau Warren Buffett dar nici unul dintre ei nu este perfect. Toți au trecut prin eșecuri dureroase și sunt până la urmă oameni ca oricare alții care au ajuns sus prin foarte multă muncă. Studiază povestea lor și încearcă să extragi cât mai multe lecții utile, dar nu trebuie sub nici o formă să aplici o strategie pe care nu o înțelegi. O tactică inovativă care a avut un succes nebun acum 30 de ani poate fi absolut inutilă azi.
  • Investește defensiv. Primul tău obiectiv trebuie să fie să nu pierzi banii investiți. În momentul în care reușești acest lucru, ai deja suficient de multă experiență încât să treci la pasul următor și să te gândești la profituri. Indiferent cât de mult succes ai avea mai târziu, nu uita niciodată această regulă de bază și controlează permanent riscurile la care te expui. Cea mai mare parte a portofoliului tău trebuie să fie alocat permanent în valori sigure, care îți garantează un câștig mic dar constant.
  • Investește ofensiv. Ți se pare că această regulă o contrazice pe cea dinainte? Nici pomeneală, în realitate aceste două concepte trebuie folosite împreună pentru a avea o strategie echilibrată. În timp ce grosul activelor tale sunt plasate în investiții sigure, o parte trebuie să meargă în plasamente mai riscante care aduc un profit mult mai ridicat decât rata inflației. Nu uita totuși să menții mereu proporția inițială, profiturile obținute din riscuri trebuie redistribuite pentru a beneficia mereu de o bază sigură.
  • Nu bloca banii. Bunurile lichide sunt acelea care pot fi convertite rapid înapoi în cash la nevoie, în această categorie intră de exemplu acțiunile tranzacționate, titlurile de stat cotate sau metalele prețioase. Ferește-te de prea multe investiții care nu sunt lichide, riscurile sunt foarte mari. În cazul în care vei avea nevoie rapidă de bani, nu le poți vinde rapid. De asemenea, este foarte greu să scapi de ele atunci când valoare lor scade brusc, spre deosebire de cele lichide care-ți permit să-ți minimizezi pierderile. În acest fel, pierzi practic controlul asupra banilor tăi și pericolul crește exponențial.