vivacredit banner
Posturi de blog

Economisește chiar și atunci când ai rate la bancă sau stai în chirie!

Să stai în chirie sau să ai rate la bancă (pentru propria locuință ori pentru un alt credit) te poate pune în dificultatea atunci când vine vorba despre a face economii. Practic, salariul tău are două obiective primordiale în momentul în care l-ai încasat: plata ratelor sau a chiriei și a utilităților. Restul de bani, cu siguranță că își vor găsi o întrebuințare rapidă, așa că, de unde să mai și economisești? O poți face (nu atât de ușor, dar nici extrem de dificil) atunci când știi cum să-ți stabilești prioritățile la cumpărături și cum să-ți stabilești modul în care îți vei configura modul de folosire a salariului până la următoarea plata pe care o vei încasa. Pare simplu în teorie, dar este, oare, la fel de facil și-n practică?

Salariul trebuie structurat pe categorii principale și secundare de cheltuieli

Plata ratei/chiriei și a utilităților trebuie să constituie segmentul cheltuielilor de bază din salariu, o categorie cu grad principal în segmentarea bugetului tău lunar. La fel de importantă este categoria cheltuielilor cu mâncarea, așa că alocă 20% din bugetul tău lunar pentru această secțiune. Transportul și sănătatea sunt alte categorii care vor figura cu rang principal în buget, ceea ce înseamnă că acestea sunt țintele tale principale și obiectivele de care trebuie să ții cont în primul rând atunci când faci distribuirea salariului.

În cea de-a două parte a bugetului vei include acele cheltuieli care, deși nu sunt esențiale, pot prezența un obiectiv de interes în modul în care îți vei consumă restul de salariu dintr-o lună. Printre acestea se numără achiziția de îmbrăcăminte și încălțăminte și diverse alte cheltuieli care pot fi încadrate la neprevăzute (și pentru care trebuie să ai o rezervă financiară lunară). În cazul în care ai vicii (gen consum de cafea și tutun), atunci trebuie să facem o mică diferențiere în modul în care vei cataloga cheltuielile legate de aceste vicii. Mulți dintre voi le pot consideră ca fiind de resortul categoriei principale (de care trebuie să se țină cont la încasarea salariului), dar ar trebui să le priviți ca fiind secundare. Și, de ce nu, niște cheltuieli suplimentare, pe care le poți transforma în economii lunare, atât timp cât știi să-ți prioritizezi obiectivele, de acum înainte!

Cum pot să economisesc în aceste condiții?

După cum se poate observa, pare că întreg salariul va merge către achitarea datoriilor lunare obligatorii, așa că despre economisire ce se mai poate spune? Haideți să vedem cum este totuși posibil să-ți plătești în același timp toate aceste îndatoriri, dar și să rămâi cu ceva bani la sfârșit de lună! În primul rând trebuie să-ți plătești rata/chiria și facturile de la întreținere și utilități imediat ce ai încasat salariul; în acest mod vei știi cât se poate de clar care este suma de bani care îți mai rămâne și cum o poți consumă într-un mod inteligent, astfel încât să și economisești.

Urmărește promoțiile cu reduceri din magazine, pentru a beneficia de produse care au prețuri scăzute. Multe magazine de pe piață de retail (super-marketuri și hyperpmarketuri) le pun clienților la dispoziție produse care sunt vândute cu până la 35% mai ieftin în cazul în care perioada de expirare este foarte apropiată. În acest mod poți achiziționa bunuri care își păstrează calitatea pentru 2-3 zile, dar la un preț cu mult mai mic decât în mod obișnuit; nu uita că, în momentul în care acestea sunt procesate, prin congelare sau menținerea la rece, în frigider, își vor extinde perioada de rezistență.

*PUBLICITATE

Nu cumpăra niciodată de la magazinele de cartier, chiar dacă este vorba despre produse de care ai nevoie imediat! Prețurile buticurilor de “la colț” sunt cu peste 25% mai mari decât cele dintr-un magazin cu o suprafață mare, de genul supermarketului sau hypermarketului. La fel de înșelătoare la prețuri sunt și noile concept-store-uri de cartier care deși activează sub brandul unui mare retailer, în fapt sunt niște francize, care au prețuri cu peste 15% mai mari decât ale companiei-mama.

În cazul în care, într-o lună, din varii motive, nu stai bine cu banii și nu reușești să-ți plătești la timp rata sau chiria, mai degrabă apelează la o firmă online credit ifn sa să-ți achiți datoria. Ideea de bază în acest caz este să fii inteligent în modul în care alegi firma de împrumut, pentru că majoritatea companiilor de acest gen îți oferă posibilitatea de a obține un credit fără dobândă, iar în cazul în care returnezi banii la timp, vei pute folosi această metodă de fiecare dată când ești într-o maximă urgență (doar că vei apela, de fiecare dată, la o altă instituție financiară nebancară, pentru a beneficia în continuare de această promoție). Iată cum poți economisi chiar și atunci când împrumuți bani!

Obține o extra-sursă de finanțare lunară

În cazul în care vrei să scapi de orice planificare și alergat după promoții, reduceri și nici nu-ți dorești să fii încorsetat de modul în care îți economisești banii, găsește o sursă suplimentară de câștig. În timpul liber efectuează lucrări pe cont propriu, în cazul în care activezi într-un domeniu care are căutare pe piață (sanitare, mobile, prestări servicii de curățenie, croitorie, etc.) sau folosește-ți timpul liber în mod inteligent și lucrează de acasă pe o platformă de freelancing. În acest mod vei câștiga un ban în plus, ceea ce îți va permite să economisești și să-ți cheltui salariul așa cum îți place.

Stabilește-ți o strategie pe termen lung pentru a economisi în mod constant!

Este foarte greu să ajungi la un nivel de economisire constant dacă nu-ți stabilești un plan de acțiune axat pe identificarea celor mai bune modalități de cheltuire a salariului. Dacă vei dobândi în comportament financiar sănătos, atunci vei putea să economisești în fiecare lună, chiar dacă nu la același nivel, măcar în mod permanent. Nu-ți fie teamă de ceea ce o să gândească ceilalți despre ține, atât timp cât îți urmărești planul care o să-ți permită să pui bani de-o parte. Obiectivul tău, odată împlinit, îți va permite să fii mai liniștit din punct de vedere financiar decât cei care nu știu și nici nu-și doresc să economisească!