vivacredit banner
Posturi de blog

Economisirea – implicațiile ei în domeniile în care își găsește aplicabilitatea și sfaturi de economisit!

A face economii nu referă numai la strânsul efectiv de bani pentru un anumit scop, ci și la orice altă modalitate prin care poți reduce nivelul de consum. Fie că este vorba despre economisirea curentului electric, a apei pe care o utilizăm (pentru băut sau alte activități) ori a modului în care eficientizam consumul de combustibil, fie că este vorba despre optimizarea modului în care ne facem cumpărăturile în vederea pregătirii meselor zilnice ori pentru orice alt timp de activitate din sfere care sunt complementare, a face economii este un plus din toate punctele de vedere.

Faci economii ca o alternativă pentru ofertele de credite de consum sau pentru că îți dorești un viitor financiar cât mai mai sigur ori poate pentru că în acest fel le demonstrezi celor de la bancă că te încadrezi în profilul unui debitor responsabil? Economisirea este un instrument util într-o gamă variată de domenii și îți oferă șansa de a beneficia de o mulțime de avantaje, așa că, economisește fără să stai pe gânduri, indiferent de scopul pentru care o faci, fiindcă a economisi este extrem de bine în toate privințele!

Economisește ca formă de scădere a consumului și de optimizare a veniturilor!

În momentul în care ai înțeles cât de importantă este economisirea ai și făcut primul pas către un viitor sigur din punct de vedere financiar. A face economii înseamnă că rezistă în fața tentațiilor, a face alegerile corecte în ceea ce privește raportul preț-calitate sau de a alege alternativele cele mai eficiente din punct de vedere al consumului. Atunci când alegi să economisești nu doar ca o modalitate de scădere a consumului, ci și ca o formă de mai bună integrare în mediul înconjurător înseamnă că ai intrat pe drumul responsabilității de sine. Există o multitudine de forme și metode prin care poți economisi, începând de la felul în care îți amenajezi locuința (stilul minimalist) și până la optimizarea consumului de căldură, apă și energie electrică.

Economisirea echivalează cu descoperirea unor metode cât mai eficiente pentru a oferi alternative sănătoase; este rezultatul orientării omului către simplificarea vieții și într-un fel, o reîntoarcere la origini, atunci când omul trăia bine chiar dacă avea puțin. Manifestare în formă fizică și psihică, economisirea este o tendință definitorie a omului modern, care în acest fel reușește să parcurgă un drumu sinuos, dar exaltant din punct de vedere al obiectivelor. Suntem, prin natura noastră, niște ființe bazate pe acțiuni ce sunt urmare ale impulsurilor emoționale, de aceea multora dintre noi ne este dificil să reușim să economisim.

De foarte multe ori ne gândim că economisirea poate înseamnă renunțare și privațiune, dar, atât timp cât știm să păstrăm echilibrul corect între dorință, impuls și acțiunea determinată de acestea, șansele ca să învățăm să economisim sunt foarte ridicate. Trebuie să înțelegem că a face economii nu este atât de dificil pe cât considerăm, ci este mai simplu, mai ales dacă și punem în aplicare diversele sfaturi care se găsesc din belșug pe internet.

Cum poți să economiseșți chiar dacă nu ți-ai propus un astfel de obiectiv?

Poți economisi chiar dacă nu ai de gând să faci din această un obiectiv specific, fiindcă, atât timp cât găsești un echilibru în ceea ce privește modul de consum deja se cheamă că ai început să faci economii. De exemplu, dacă îți propui să consumi doar o anumită cantitate de apă în cursul unei zile, limitându-te, să spunem, din considerente de protecție a mediului înconjurător, deja vei face economie și de bani.

În cazul în care acționezi zilnic în sensul limitării consumului de energie electrică (deconectezi la plecarea de acasă televizorul și celelalte aparate care nu îți sunt de folos în timp ce nu ești acasă sau ai montat prize inteligente care stopează furnizarea de curent electric după o anumită perioadă de timp), atunci o să reușești să aduni mai mulți bani în contul de economii, dar o să ai parte și de un plus referitor la prezervarea și prelungirea duratei de viață a respectivelor dispozitive.

*PUBLICITATE

Economisirea înseamnă o maximizare a modului în care acționăm într-o anumită privință, rezultatul fiind obținerea unui beneficiu sub o anumită formă. De exemplu, atunci când folosim programe scurte de spălare și care au funcții de economisire a apei și a detergentului, nu doar că o să protejăm respectivul aparat împotriva uzurii, dar, concomitent vom scădea consumul diferitelor elemente implicate în procesul de spălare, ceea ce înseamnă că vom cumpăra mai puțin. În plus, prin acest mod de spălare vom proteja și instalația de evacuare a apei, ceea ce înseamnă implicit și o mai bună protecție a mediului înconjurător și a planetei.

Iată cum, dintr-o simplă acțiune pe care o realizăm (spălat rufe la program scurt) rezultă un triplu avantaj: economisire de resurse implicate în procesul de spălare (apă, detergent, curent electric), un grad mult mai mic al dispozitivului de spălare și necesitatea de a achiziționa mai puțin detergent, ceea ce rezultă într-un grad ridicat de economisire.

Imaginează-ți care sunt avantajele în materie de economisire pe care le-ai putea obține dacă ți-ai propune acest lucru ca scop. Ar însemna că vei putea să controlezi mult mai bine modul de desfășurare a acțiunilor, vei putea optimiza în mod real activitățile și modurile de acțiune, vei eficientiza rezultatele într-o măsură mult mai avantajoasă, iar, într-un final, scopul va fi atins cu multiple beneficii pentru bugetul tău. Economisirea poate veni ca un act reflex (din instinct) sau ca o acțiune voluntară, asumată și pentru care vom depune toate eforturile, așa că este foarte important să înțelegem care este motivația pentru care începem să facem economii.

Indiferent de motivație, important este să alegem această cale prin care să ne schimbăm viața și modul în care percepem realitatea înconjurătoare. Nu trebuie să ne motivăm prin banii pe care vom reuși să îi strângem la final de lună, ci trebuie să avem în vedere și efectele colaterale (protejarea mediului înconjurător, etc.) pentru a ne bucura cu adevărat de tot ceea ce înseamnă conceptul de economisire!