vivacredit banner
Posturi de blog

Este creditul o moda sau o necesitate?

Tot mai mult aud in rândul tinerilor cum că:”N-ai credit, n-ai casă!”

 Noua “modă” în achiziţionarea de locuinţe : împrumutul.

Un foarte bun exemplu este,când in 2009,a fost introdus pe piață creditul “Prima casa”.Programul are ca și scop un ajutor din partea statului pentru persoanele care își doresc o casa ,însă nu au suficienți bani.Astfel a fost gândit în principal și pentru a reduce migrația în rândul tinerilor.

Bineînțeles ,că sunt avantaje și dezavantaje intre împrumutul prin “Prima casă” și cel Ipotecar,însă pentru tineri sau oamenii care au un nivel de resurse scăzut,atuul il are “Prima casă” deoarece este un avans de doar 5%.

Tânarul român se întreabă:„Cumpăr sau închiriez?”Această întrebare este tot mai in vogă în special în rândul celor aflați la începutul carierei și/sau vieții familiale.Aparent este o întrebare simplă,însa pentru a avea un răspuns corect pentru fiecare în parte trebuie să se analizeze toți factorii(Situația financiară a fiecărui individ,condițiile specifice existente la acel moment pe piață).Însă,așa cum se întampla cu întrebările care sunt aparent simple,răspunsul nu este general valabil pentru toata lumea.

Am făcut un studiu de caz referitor la această temă.Am luat ca eșantion ,capitala României,Bucuresti.Aici sunt cele mai multe solicitatări de împrumut.Cred ca daca facem o comparație concretă ,concluziile vor fii mai utile.De exemplu,am ales sa mă duc cu studiul in cartierul bucureștean Dristor,este o zonă cotată destul de bine în ochii cumpăratorilor de locuințe,asta datorită accesului rapid la mijloacele de transport,în special la metrou.

Așadar ,apartamentele confort 1,situate la etaje intermediare din blocurile vechi( dupa anii 1977-1980) au un preț de aproximativ 60.0000 euro,uneori ajungand poate si la 70.000 euro ,asta în funcție de îmbunătățiri.Dar prețul diferă destul de mult ,dacă ne orientăm spre aparamentele amplasate la parter sau ultimul etaj,aproximativ 55.000 euro.

Dacă luăm în calcul aceste prețuri,rată lunară la un “împrumut”prin programul “Prima Casă” variează undeva între 265 de euro( pentru apartamentele situate la parter sau ultimul etaj) si 289-290 euro pe luna(pentru apartamentele amplasate la etajele intermediare).

O problemă destul de mare în accesarea fondurilor în zilele noastre este lipsa economiilor,ceea ce poate însemna un obstacol în calea achiziției.

Am facut o cercetare pe piața chiriilor in Bucuresti,in Dristor,și cea mai mica chirie ceruta pentru un apartament cu două camere este undeva la 300 de euro ,dar ajunge destul de repede și la 350-400 euro pe lună.

În aceste condiții,în mod cert este mult mai rentabil pentru tânarul doritor de achiziționarea unui apartament sa acceseze programul “Prima casă” decat sa stea cu chirie.

Am stat de vorba cu câțiva tineri care fac parte din segmentul încantat de acest împrumut,și am observat ca totuși exista mai multe situații specifice ce îi împiedica să treacă de la statutul de chiriași la cel de proprietari.În această situație intra studenții care încă nu își permit să plătească integral ochirie,și apeleaza la un apartament la comun pentru a împărții costurile.Există însă si cupluri stabile care locuiesc în chirie,lipsa economiilor ideale pentru plata unui avans la credit este unul din cele mai importante motive care îi împiedica sa fie fermi în decizia pe care o pot lua.Nu în ultimul  rând,am observat că mai sunt situații cand ,chiar dacă salariile sunt sufieciente pentru a plăti o chirie,implicit și o rată,aceste venituri nu sunt înregistrate sau nu sunt luate în considerare de băncile respective pentru eligibilitatea împrumutului.

În momentul în care am luat decizia de a accesa acest program,trebuie să avem în minte foarte bine stabilite următoarele lucruri: ce zonă vreau?apartament sau garsonniera? este o zona verde sau foarte poluată? bloc nou sau bloc vechi?.În mare cam acestea sunt întrebările la care trebuie neapărat sa avem un răspuns foarte clar în mintea noastră.

De 10 ani,harta Bucurestiului se modifică din ce în ce mai mult,apar o mulțime de noi ansambluri rezidențiale.Practic,fiecare sector se poate bucura de oferta sa specifică.Tocmai de aceea spuneam mai sus,ca am ales sa fac studiul de caz pe Bucuresti,deoarece exista toate șansele sa gasești exact ceea ce îți dorești.

Poți alege zona de centru ,zonele de langă Bucuresti sau zonele mai puțin apreciate ( asta înseamna că nu au acces usor la un mijloc de transport,nu au supermarket-uri în apropiere etc.).Însă toate au avantajul de a fi moderne și echipate după cele mai înalte standarde sau chiar mobilate.

Mi-am  dat seama totuși că încă mai exista prejudecăti  mai vechi care nu dispar atât de ușor.Acestea sunt in general ,păreri cum că apartamentele din ansamblurile rezidențiale din Bucuresti sunt extrem de scumpe.Însa trebuie luat in calcul ca prețul poate să varieze foarte mult în funcție de cartierul vizat.

Conform statisticilor din rândul imobiliarelor,un apartament in zona de Nord a Bucurestiului ,considerata zona de lux,costa mult,deoarece terenul este foarte scump.Dar mai ales că aceste comune sunt comune sunt considerate exclusiviste și cumparatorii își permit sa plăteasca mai mult.Însă daca ne reorientăm spre alte zone( in sud,sau vest) situația este diametral opusă și poti să ai parte de un apartament foarte bun,cu toate dotările și poți să plătești doar jumatate din prețul cerut pe unul din zonele de lux,menționate mai sus.

Așadar,tot ce ai de făcut este sa faci să îți extinzi căutările în mai multe zone ale Bucurestiului.Este foarte posibil să găsești apartamentul pe care ți-l dorești întru-un alt cartier decât în cel în care ai început sa iei în calcul ofertele.

În zilele noastre când internetul este un ajutor foarte mare în orice domeniu,îl putem utiliza si în cautările pentru o locuință.Există platforme cu sute de variante posibile,pe toate zonele orașului.Aceste platforme au filtre in căutare ,astfel încât să îți poți personaliza căutarea.A fost o apariție bune,a platformelor de căutare deoarece,nu mai ești nevoit să apelezi la diverse agenții imobiliare pentru a afla ofertele,și pentru care trebuia să plătești si un comision.

*PUBLICITATE

În închieiere pot să spun că mă aflu printre tinerii care au facut un împrumut pentru a-și achiziționa o locuință.Nu a fost un drum ușor,însa toți factorii pe care i-am luat în calcul m-au condus la decizia de a opta pentru credit.Am ales programul “Prima casă”,datorita avansului,așa cum vă spuneam mai sus,și la mine a fost problema cu lipsa economiilor.

Însa acum sunt fericita ca am casa mea,si platesc o rată pentru un bun al meu și chiar mai mică deât chiria pe care o aveam înainte.