vivacredit banner
Posturi de blog

Învață cum să-ți echilibrezi bugetul dacă intenționezi să economisești!

Salariul nostru cel de toate zilele nici nu se lungește și nici nu crește pe cât de mult și repede ne dorim noi, așa că, pentru a ne asigura că vom avea parte de o existență cât mai echilibrată este nevoie să economisim. Pentru a reuși în demersul nostru trebuie să pornim într-un mod cât mai motivat, fiindcă economisirea nu este atât de simplă pe cât ne-ar plăcea să credem și până în momentul în care înțelegem cât de avantajoasă este pentru noi, o să fie foarte posibil să avem parte de multe îndoieli.

De aceea, este recomandat să începem să economisim într-un ritm ascendent, la început cu 5% din salariu, apoi cu 10% și tot așa, treptat, până ajungem la un procent de 25% sau chiar 30%, dacă avem intenții mult mai serioase pe termen lung (strângerea de bani pentru o achiziție de natură imobiliară sau pentru o mașină, etc.). Foarte important este ca bugetul nostru să-și păstreze o structură cât mai echilibrată, astfel încât, în cazul în care avem nevoie de un credit nevoi personale calculatorul să ne ofere un răspuns favorabil pe loc. Ce trebuie făcut pentru a ne bucura de un buget lunar cât mai echilibrat?

Planifică-ți cheltuielile lunare de mare valoare!

Chiar dacă nu știi ce o să mănânci mâine, cu siguranță că știi că trebuie să mănânci, așa că, bazându-te pe acest principiu trebuie să-ți planifici cât mai bine modul în care va fi cheltuit bugetul într-o lună. Pentru că există o serie de cheltuieli care sunt fixe în orice buget (facturi, mâncare, transport, etc.), prioritare sunt cele care pot fi catalogate drept de maximă importanță. Alocă, astfel, pentru facturi un procent de până la 20% din salariul tău, iar pentru mâncare încearcă să rămâi într-o marjă de maxim 35%, fiindcă numai așa vei reuși să și economisești. Alocă pentru transport undeva între 8% și 10% din salariu, mai ales dacă ai o mașină pe care o folosești pentru a te deplasa. Ceea ce înseamnă că am ajuns la o cotă de aproximativ 65% din salariu care reprezintă cheltuieli ce pot fi considerate ca fiind necesare și esențiale în fiecare lună. Mai rămâne un procent de 35% care poate fi redirecționat către restul cheltuielilor, ceea ce înseamnă că, în funcție de valoarea acestora ne vom stabili nivelul de economisire lunar (care poate fi mai mic sau mai mare, în funcție de felul în care vom distribui banii pentru categoriile mai puțin importante precum distracția, vicii, etc.).

Caută alternative pentru îmbunătățirea nivelului de economisire!

Cu excepția secțiunii de facturi, care nu pot fi igorate sub nicio formă, celelalte categorii din buget sunt susceptibile de a suferi modificări, în funcție de dorința noastră și de necesitățile zilnice. De aceea, dacă rămânem pe procentul fix de 20% alocat cheltuielilor reprezentate de facturi și de un procent de 30% pentru mâncare, atunci vom avea nici mai mult, nici mai puțin de 50% posibilități de a economisi. Desigur, este foarte greu să reușești să economisești această sumă la nivel practic, dar, în condiții teoretice este foarte posibil. De aceea, cu toate că este imposibil să atingem un nivel atât de ridicat de economisire, identificarea unor soluții care să ne permită să economisim cât mai mult este mai mult decât recomandată. De exemplu, renunțăm la transportul cu mașina personală, nu vom mai avea costuri atât de ridicate cu carburantul, ceea ce va conduce la un procent de economisire în plus (față de ceea ce ne-am stabilit lunar) de până la 5%. În cazul în care renunțăm să folosim mijloacele de transport în comun (cel puțin în perioada caldă a anului), atunci putem urcă acest procent până la 10%. Rezultatul va fi că vom putea ajunge până la un nivel de economisire și de 25%-30%, atunci când ne dorim cu adevărat și suntem pregătiți mental.

*PUBLICITATE

Ne este teamă să economisim?

Pentru multe persoane este foarte greu să economisească, situația lor financiară fiind de așa natură încât nu le oferă prea multe alternative. Altora, stilul de viață cu care s-au obișnuit le impune păstrarea unui nivel de cheltuieli foarte ridicat, în care ponderea alocată economisirii este luată de vicii și de cheltuielile pentru divertisment. În schimb, cei care nu se tem să economisească pentru că sunt siguri că pot face față unui stil de viață diferit au cele mai mari șanse să-și atingă obiectivul, pentru că, a face economii nu este atât de dificil, dacă ești dispus și îți poți asuma acest obiectiv. Totul este să vină ca o dorință interioară, pe care ți-ai asumat-o în mod conștient și pe care ești dornic/dornică să o duci până la capăt.

Cum să procedez dacă mi-am propus să economisesc?

Planificarea și asumarea sunt modalitățile prin care poți porni pe drumul economisirii cu succes, pentru că numai așa o să știi că ai făcut alegerea cea mai bună. Compară întotdeauna prețurile ofertelor și alege ceea ce îți aduce mai mult profit (din toate punctele de vedere, nu doar al prețului, ci și al calității și cantității, chiar). Este esențial să-ți implici și ceilalți membri (dacă ești parte dintr-o familie) și să învățați să economisiți împreună. Nu trebuie să-ți propui să economisești mai mult decât îți permite bugetul pentru că nu trebuie să privești economisirea ca pe o competiție, ci trebuie să o iei ca pe o modalitate în care îți creezi niște oportunități pentru viitor.

Economisește în mod direcționat, stabilindu-ți un obiectiv clar pe care să-l atingi într-o anumită perioadă (pentru viitorul financiar al tău, al familiei, al copiilor, pentru a-ți achiziționa un produs sau un bun de mare valoare, pentru o vacanță, pentru tratamente medicale, etc.). Ai nevoie că banii să-i depui într-un cont de economii sau de tip depozit la termen, nu numai pentru a-ți ști banii în siguranță, ci și pentru că în acest mod nu o să fii tentat să apelezi la aceștia în cazul în care apare o tentație care nu se încadrează în planul inițial. Dacă vei respecta planul stabilit, bugetul alocat și procentele concepute în fiecare lună, atunci o să ai parte de nivelul de economisire pe care ți l-ai propus și o să reușești să economisești!