vivacredit banner
Posturi de blog

Încearcă și tu stilul de viață minimalist

Dacă nu ai auzit încă de stilul minimalist, aceasta este o bună ocazie să înțelegi despre ce este vorba și cum poți folosi și tu câteva din principiile acestui curent. Ideea de bază a susținătorilor acestui stil de viață este că oamenii acumulează prea multe bunuri materiale, care la o simplă analiză, se dovedesc nefolositoare. Nu lucrurile materiale ne fac fericiți și de acest lucru ne dăm seama atunci când plecăm într-un concediu, de exemplu. Cât de simple ni se par toate! Câteva obiecte de îmbrăcăminte, produse cosmetice, 2-3 prosoape, un pat, o masă, un frigider, și cam atât. Take Fumio Sasaki, un tânăr editor japonez, a renunțat la multe obiecte, ajungând să trăiască cu câteva cămăși, pantaloni, șosete. El a recunoscut că la început i-a fost greu să renunțe la ele, dar totodată acumularea obiectelor îl obosea și era o permanentă sursă de stress. Edwin Way Teale, un naturalist scriitor american, a pus bazele acestui stil de viață, datorită faptului că a afirmat că oamenii pot duce o viață mult simplificată dacă renunță la visuri inutile și obiecte cumpărate ca urmare a traiului într-o societate de consum.

Iată așadar ce poți face ca să ai o viață mai simplă, să trăiești cu mai puțin și să te poți bucura de ceea ce contează cu adevărat în viața ta, să ai pace și mulțumire sufletească!

Fă curățenie de la A la Z! Mai întâi evaluează-ți spațiul interior și examinează-ți prioritățile. Pornește de la casa ta, obiectele pe care le deții, stilul tău de viață, și analizează-ți atitudinea ta referitor la orice, dintr-o perspectivă obiectivă. Ai mai multe lucruri de același fel? Te simți stresat că trebuie să găsești un loc pentru plăpumi și pături pe care le-ai primit de la mama sau bunica? Ai haine în șifonier pe care nu le îmbraci niciodată și pe care nici nu le mai știi? Și în bucătărie găsești greu ceea ce ai nevoie din cauză că ai prea multe oale și casolete? Cu cât vei analiza mai obiectiv aceste detalii din casa și din viața ta, cu atât vei vedea mai bine ce e necesar să schimbi.

Scapă de obiectele în plus! Nu poți trăi la nesfârșit într-o casă aglomerată, plină de lucruri nefolositoare. Pentru a trăi cu mai puțin, va trebui să te debarasezi de multe, și probabil că la un moment dat te vei simți copleșit și vei crede că este imposibil. Dar, într-adevăr, începutul este cel mai greu. Scapă de orice lucru duplicat pe care îl deții. Ai două cărți identice? Donează una! Ai două eșarfe asemănătoare? Dă una prietenei tale! Pune într-o cutie hainele care-ți sunt mici sau mari, și cele pe care nu le mai porți. Nu te gândi că le vei purta pe acasă. Prin casă ai nevoie de lucruri ușoare, comode, nicidecum nu poți purta blugi. Ai o tonă de reviste pe care nu apuci să le citești? Donează-le la bibliotecă, iar dacă sunt prea vechi, dă-le la foc. În timp ce eliberezi spațiile din casă, nu te axa doar pe cele care nu-ți sunt necesare, ci și pe cele care nu-ți aduc bucurie.

Gândește-te de 2 ori atunci când cumperi lucruri noi. Acesta este unul din obiceiurile dificile pe care trebuie să le formezi, dacă vrei să trăiești în stilul minimalist. De exemplu, vei cumpăra o pereche de cizme dacă chiar ai nevoie pentru această iarnă, și nu pentru a aduce un suflu nou în garderobă. Trebuie să ai mare grijă în perioada reducerilor, când mulți dintre noi sunt tentați să cumpere obiecte pentru simplul motiv că sunt la reducere și chiar să acceseze un credit nebancar urgent de până la 2000 ron. E bine să-ți faci astfel de bucurii câteodată, mai rar. Totuși, făcând un obicei din asta, riști să provoci o și mai mare dezordine în casa și în viața ta.

*PUBLICITATE

Cumpără produse de calitate! Să sperăm că nu e nevoie să spunem răspicat, dar chiar trebuie să cauți numai lucruri de calitate. Astfel, reduci timpul petrecut la cumpărături, deoarece nu vei fi nevoit să mergi iar să cumperi o geantă nouă doar după jumătate de an de folosință. La fel putem spune și despre stil. Cumpără haine și piese de mobilier în stilul clasic. Le vei putea purta și folosi oricând, fără teama că se vor demoda.

Bucură-te de ceea ce ai! Traiul minimalist presupune în primul rând să fii bucuros și mulțumit de ceea ce ai, să te concentrezi pe ceea ce e natural, pe relațiile de familie și prietenie. Fii recunoscător pentru ceea ce ai, și odată ce vei fi fericit cu o viață simplă, dorința de a acumula bunuri se va stinge în mod treptat.

Verifică casa în mod constant! Evaluează mereu dacă e ceva ce se simte ca o povară sau ca o distragere în viața ta. În ceea ce privește șifonierul, poți face această verificare la începutul fiecărui sezon pentru a scăpa de lucrurile pe care nu crezi că le vei purta. Alții fac acest lucru la sfârșit de sezon, atunci când observă care au fost obiectele nefolosite. Sunt unele persoane care au o regulă simpatică după care se ghidează: pentru orice lucru cumpărat va trebui să elimini unul din casă.

Scapă de sentimentul de vină! Cu toții avem obiecte în casă pe care nu le folosim sau nu le îndrăgim, dar pe care ne simțim obligați să le păstrăm deoarece fie le-am primit cadou, fie sunt într-o condiție excelentă, fie sunt aproape noi. Din păcate, stilul minimalist nu se împacă deloc bine cu sentimentul de vină și cu obiectele nefolositoare. Până la urmă, gândiți-vă că alți oameni săraci ar putea beneficia de pe urma acestor obiecte pe care tu alegi să le păstrezi dosite prin dulapuri.

Detașează-te de obiectele materiale. Traiul minimalist înseamnă să te detașezi de ceea ce ai în plus. Este foarte bine dacă păstrezi cărțile, tablourile, mobilierul favorit și donezi ce nu-ți mai place sau nu-ți folosește. Recunoaște! Lucrurile pe care le ai nu te fac fericit! Ceea ce face oamenii fericiți este experimentarea, relațiile cu ceilalți, împărtășirea sentimentelor, afecțiunea, sentimentul că cuiva îi pasă. Deci, nu mai sta pe gânduri, treci la treabă, începe și fă ordine în lucruri, și trăiește-ți viața!