vivacredit banner
Posturi de blog

Știi să renovezi cu bani puțini?

E adevărat că ai nevoie de ceva bănuți pentru a renova o casă ca la carte. O dată pe an se impune o curățenie generală, iar o dată la 2-3 ani simți nevoia unei renovări de la A la Z. Renovarea nu implică neapărat schimbarea în întregime a mobilierului, ci doar mici reparații și câteva înlocuiri. Deci, ce înseamnă o renovare și cu ce este ea diferită față de curățenia generală? O curățenie generală într-un apartament obișnuit poate dura doar o săptămână, pe când în cazul unei renovări va fi nevoie de cel puțin 2 săptămâni. Așa cum spuneam, pe lângă curățenia generală ai programat câteva reparații și înlocuiri și vei avea nevoie de un buget pe măsură foarte bine programat și de următorii pași. Pasul 1 se referă la analiza strictă a îmbunătățirilor, pasul 2 la cumpărături și pasul 3 la punerea în aplicare!

Balconul. Orice renovare implică o debarasare cruntă, ceea ce înseamnă că vei petrece mult timp sortând toate obiectele pe care le deții. Probabil că se întâmplă să ai jucării de-ale copiilor pe care nu te-ai îndurat să le arunci, încălțăminte mai veche, scule și echipamente sportive. Înarmează-te cu un ochi critic și discernământ practic și pune în saci tot ce e de donat sau de aruncat. Dacă ai obiecte pe care nu le-ai folosit de un an de zile, ar trebui să le donezi. Dacă deja ai termopan în balcon este foarte bine deoarece după curățenie tot ce ai nevoie este un strat proaspăt de var lavabil. Poți aplica o soluție antimucegai pe care o lași o zi și apoi te apuci de zugrăvit. Gândește-te la câteva lădițe practice pe care le-ai putea așeza aici sau chiar la piese de mobilier din casă la care vrei să renunți. Un raft de bibliotecă se poate transforma ușor într-un spațiu de depozitare grozav.

Bucătăria și cămara. La bucătărie este cel mai dificil. Dacă faci totul singură sau cu partenerul, tot îți va lua 3-4 zile doar curățenia. Mai întâi, ocupă-te de cămară. Ia tot la mână și aruncă ce s-a învechit. Scapă de sticle și borcane în plus. Mai bine le pui în mașină și le duci la țară la părinți sau bunici. Pune pe rafturi hârtie de cadou. Nu este deloc scumpă și o poți înlocui repede atunci când se deteriorează. Zugrăvește și șterge faianța. În bucătărie începe cu obiectele care se murdăresc repede și se curăță atât de greu, precum aragazul și cuptorul, hota, frigiderul, apoi aparatele pe care le folosești zilnic: cafetiera, storcătorul de fructe, prăjitorul de pâine, aparatul de sandvișuri. Depozitează-le apoi pe hol până ce termini cu toate celelalte. Renunță la prosoapele de bucătărie uzate și pune-le la spălat pe celelalte. Dacă ai carpete pe jos, spală-le foarte bine și pune-le la uscat. Dacă vrei să le schimbi, neapărat mergi în magazine de specialitate și caută tot ce e mai bun la ofertă. Schimbă bateria de la chiuvetă și înlocuiește filtrele pentru filtrul de apă. Dă jos corpurile de iluminat și spală-le foarte bine. La 3-4 ani e nevoie să schimbi perdeaua și draperiile, deoarece de la aburi se strică și se decolorează destul de repede. Găleata de gunoi și suportul de vase vor trebui înlocuite. Pentru a vărui cu lavabil vei avea nevoie de 2 ore într-o dimineață. Lasă să se usuce și continuă apoi cu faianța și dulapurile de bucătărie. Scoate în depozitul din balcon tot ce nu folosești prea des. Spală dulapurile cu atenție, șterge-le cu o lavetă uscată și lasă să se aerisească bine. Aruncă tot ce nu folosești și împachetează rafturile cu hârtie de cadou. Va fi ușor să faci curat îndepărtând hârtia uzată și înlocuind-o cu una nouă. La sfârșit ștergi geamurile, pui perdeaua și așezi totul la loc. Nu ar strica să cauți 2-3 obiecte decorative pentru un look proaspăt.

Camera de zi. Și aici este de lucru câteva zile. S-ar putea să ai nevoie de înlocuirea caloriferului sau a canapelei. Se uzează destul de repede mai ales dacă ai copii și obișnuiți să petreceți timpul și aici. Dacă totuși copiii sunt încă mici, iar canapeaua pare destul de bună, s-ar putea să scapi mai ieftin doar schimbând tapițeria. În cazul covoarelor, dacă sunt semne clare de uzură nu ai ce să faci, așa că va trebui să le schimbi. Dacă le poți da la curățătorie, cu atât mai bine. Adună tot ce e de spălat: lenjerii, perdele, draperii, mileuri (dacă mai folosești), pături. Adună obiectele de pe mobilă și pune-le în cutii. Ocupă-te de dulapuri și sortează totul. Dacă ai și aici seturi de tacâmuri, pahare, fețe de masă pe care le folosești pentru musafiri, tot acum a sosit momentul să le scoți și să le speli. Mai bine să le ai gata din timp pentru oaspeți! Dacă mobila ta nu arată ca nouă și a căpătat ceva julituri, atunci ia în considerare achiziționarea unui autocolant. Va fi ca nouă! În cazul pereților, dacă te-ai săturat de lavabil și ai impresia că se murdărește repede, încearcă un tapet. Poți să apelezi chiar la un împrumut urgent online în 24 de ore pentru materiale pe care nu le-ai luat în considerare la buget. Pentru viitor, construiește-ți un plan de economisire detaliat pe care să-l pui în aplicare chiar de azi.

Dormitoarele. Începe cu dormitorul celor mici. Adună mai întâi tot ce e de spălat și renunță la pături și lenjerii vechi. Pune perdelele, draperiile la spălat și spală covorașul. Sortează jucăriile, cărțile, casetele, DVD-urile, fă curat în dulăpiorul cu medicamente și la haine. Eliberează tot din cameră și apucă-te de zugrăvit. Dacă ai copii mici, cel mai indicat este să tapetezi pereții cu tapet. După ce termini cu pereții și tavanul, ocupă-te de ferestre, ușă și de mobilier. Recondiționează cu autocolant și lasă doar câteva obiecte la vedere. În rest, toate obiectele la locul lor. Tot la 3-4 ani, sau la 5-6, în funcție de calitate, trebuie să înlocuiești salteaua de pat. Dormitorul matrimonial necesită și el ceva timp, în special cu întreținerea și sortarea hainelor. Sortează tot și pune în spate hainele pe care nu le folosești foarte des. Inspiră-te de pe internet și reorganizează-ți șifonierul. Renunță la cărți și găsește-le loc în sufragerie sau în dressing.

*PUBLICITATE

Nu în ultimul rând, rezervă-ți o parte din buget pentru mici obiecte decorative care să te bucure și să te încarce de energie: picturi, vaze pentru flori nemuritoare, veioze chic, suporturi pentru lumânări. Achiziționează pământ de flori și împrospătează-l pe cel vechi. Nu uita! În fiecare cameră un mic spațiu verde natural este binevenit!