vivacredit banner
Posturi de blog

Influențează-ți situația financiară adoptând un comportament corect financiar!

Încă din copilărie ai înțeles că banii reprezintă singură modalitate prin care îți poți satisface dorințele, așa că, atunci când ai crescut ai făcut tot ceea ce se putea ca să obții un salariu cât mai bun. Nu te-ai lăsat niciodată influențat de părerile celor din jurul tău care spuneau de foarte multe ori că “banul este ochiul celui necurat” sau că “banii nu-ți garantează fericirea”, iar acest lucru a contribuit la crearea unei personalități puternice în ceea ce privește aprecierea în mod corect a posibilităților pe care ți le oferă banul.

Cu siguranță că ai utilizat tabelele noastre de comparații pentru a identifica cele mai bune opțiuni atunci când a fost vorba să-ți investești cu folos banii economisiți și ai înțeles că “banul la ban trage”, mai ales dacă este bine investit. Toate acestea înseamnă că tu ai înțeles în mod corect că banii, deși nu îți oferă fericirea, măcar te ajută să o întreții, așa că, înseamnă că restul articolului este pentru cei care încă au dubii despre modul în care banii le influențează viață și care încă nu au reușit să atingă acel comportament financiar corect care să-I ajute să-și îndeplinească dorințele.

De ce eu nu am reușit să-mi însușesc un comportament financiar corespunzător?

Răspunsul trebuie căutat în trecutul tău, în situația financiară a familiei tale, în clipele în care nu ai știut ce să faci cu banii câștigați dintr-o activitate prestată pentru un vecin sau că urmare a obiceiurilor de iarnă, atunci când banii pe care i-ai obținut au ajuns rapid să se transforme în petarde, artificii, dulciuri sau alte nimicuri care ți-au garantat “fericire de doi bani”. Tu, cel care în trecut ai auzit de foarte multe ori că “nu ne ajung banii” sau că “noi nu vom avea bani cât au ceilalți” ori că “bani au și prostii”, astăzi se pare că ai eșuat în misiunea ta de a obține un nivel financiar care să-ți satisfacă așteptările.

Ce ți-a lipsit pentru a ajunge la nivelul celui care acum își satisface fără probleme orice dorința, indiferent cât de costisitoare este? Nu ai știut să faci diferența între a pune ban pe ban și a-l cheltui pentru lucruri care nu îți sunt de folos, nu au nicio utilitate și mai ales, nu fac decât să-ți “gâdile” orgoliul. Nu este vorba numai despre comportamentul părinților tăi în ceea ce privește felul în care au lăsat să se înțeleagă că familia are probleme financiare, ci este și despre faptul că tu nu ai căutat să te informezi mai târziu, atunci când ai avut posibilitatea de a o face despre cum este mai bine să procedezi atunci când ai niște bani la dispoziție. Nu degeaba se spune că personalitatea se formează în familie, așa că, în lipsa unei educații financiare corecte, mulți dintre copii de atunci ajung să eșueze în calitate de adulți în ceea ce privește finanțele.

Încă nu este prea târziu să îți schimbi percepția despre bani și despre modul în care aceștia vor ajunge să îți ofere posibilitatea de a te bucura de toate avantajele deținerii lor. Tot ceea ce trebuie să faci acum este să-ți faci o auto-evaluare asupra modului în care te raportezi la bani, care sunt așteptările tale din acest moment și să începi să faci primii pași către noul tu, din punct de vedere financiar. Trebuie să îți setezi niște obiective legate de diminuarea consumului, de scăderea nivelului de cheltuieli și de creștere a posibilităților de economisire; încetul cu încetul șansele tale de a te repune pe drumul cel bun și corect financiar vor crește, iar rezultatele se vor vedea în felul în care noua ta situație financiară o să te mulțumească.

Învață să-ți însușeșți un comportament financiar corect!

Precum orice lecție oferită de viață și comportamentul financiar se poate învața, ceea ce înseamnă că o să ai parte de succesul pe care îl vezi și la ceilalți. Uită, în primul rând tot ceea ce erai “vechiul tu” din punct de vedere financiar; renunță la tabieturi, vicii și la orice cheltuială care nu-ți face bine financiar, caută alternative sănătoase și avantajoase pentru a-ți diminua până la un nivel consistent cheltuielile și încearcă să înveți cât de importantă este economisirea în viață “noului tu”. Caută să înveți din greșelile trecutului, nu doar ale tale, ci și cele ale părinților tăi sau din cele ale persoanelor care ți-au influențat destinul, pentru că numai așa o să poți reuși în demersul tău.

Nu uita că nevoile tale sunt diferite de a celorlalți, așa că evită să judeci modul în care ceilalți își cheltuie banii și nici să nu te lași influențat/influențată de aceștia. Pentru că numai așa o să poți obține succesul pe care ți l-ai dorit, iar șansele de a atinge obiectivul acesta cresc pe măsură ce conștientizezi că ești un nou om, care își cunoaște la perfecție limitele financiare, dar care nu este de acord cu aceste limite. Diversifică-ți veniturile, dacă ai acesta ocazie, pentru că nu există nicio altă alternativă la fel de avantajoasă precum aceasta pentru cei care și-ai propus să-și însușească un comportament financiar corect. Numai așa o să ai parte de posibilitatea de a acumula mai mulți bani, ceea ce va însemna că după ce ai achitat datoriile lunare și ai depus suma de bani dorită în contul de economii, o să ai la dispoziția ta o sumă de bani pe care o poți cheltui pentru satisfacerea anumitor dorințe.

*PUBLICITATE

Desigur, ideal ar fi să nu o consumi pe toată, chiar dacă satisfacerea dorințelor la un anumit nivel nu este atât de rea, dar, atât timp cât încă ai incertitudini legate de viitorul tău din punct de vedere financiar, mai bine gândește-te la mâine, decât să faci astăzi ceva ce vei regreta mâine. Comportamentul financiar corespunzător impune o gândire analitică și orientată către prevenirea apariției problemelor legate de bani (care pot să te afecteze în orice moment și la orice nivel de intensitate). De aceea, pentru că acum ești un om nou, din perspectivă financiară, este timpul să demonstrezi acest lucru și să înveți importanța economisirii!