vivacredit banner
Posturi de blog

Învață să gândești în mod economic pentru a atinge bunăstarea financiară!

Fiecare luna în care nu reușești să faci economii înseamnă un insucces pentru o persoană care își dorește să atingă bunăstarea financiară. Învață cum să-ți gestionezi finanțele și nevoile lunare pentru a reuși să păstrezi echilibrul între ceea ce cheltui și ceea ce primești, pentru că numai așa o să poți ajunge să te bucuri de prosperitate financiară. Începe prin a-ți divide bugetul în categorii de cheltuieli, prin a face comparații de oferte și prin a alege un stil de viață care să-ți permită să te îndrepți către succesul financiar pe care ți-l dorești.

Adu-ți aminte că banii trebuie să lucreze pentru tine și în folosul tău, de aceea, pune pe primul plan obiectivul de a scapă de datorii. Extinde-ți modul de planificare asupra tuturor cheltuielilor și în momentul în care ai identificat acele model necesar pentru a-ți favoriza un grad cât mai ridicat de economisire, înseamnă că drumul pe care ai pornit este cel corect. De acum înainte atingerea scopului propus depinde numai de capacitatea ta de a-ți implementa acest “ritual” de economisire, care, la final, o să-ți ofere acces neîngrădit la bunăstarea financiară!

Nu doar propune-ți să scapi de datorii, ci scapă de ele definitiv!

Datoriile pe care le acumulăm constituie una dintre marile impedimente ale dezvoltării noastre financiare și numai în momentul în care reușim să le achităm definitiv vom putea să ne punem în aplicare planul de economisire. Atât timp cât optăm pentru a ne “continua” starea de datornic/debitor, șansele de a face economii la un nivel ridicat sunt foarte scăzute; practic, atunci când ai datorii, atenția ta se va concentra în mod exclusiv pe acestea, mental nefiind niciodată pregătit/pregătită pentru a face “saltul” către statutul de om liber din punct de vedere financiar.

*PUBLICITATE

Ca atare, scapă de datorii, precum ai scapă de un măr stricat și care riscă să le contamineze și pe celelalte bune. Pentru a reuși acest lucru ai nevoie de un plan precis și clar conturat prin care să împărți banii pe care îi câștigi lunar în cheltuielile curente și cele dedicate plății datoriilor. Practic, în acest moment se poate spune că tu economisești pentru a-ți plăti datoriile, ceea ce, deși este un obiectiv financiar, nu reprezintă decât o modalitate pentru a-ți crea cadrul necesar începerii adevăratei acțiuni de economisire – pentru obținerea bunăstării financiare. Cu toate acestea, pentru ca fundația pe care ne construim viitorul să fie una solidă, acesta este primul pas care trebuie efectuat.

Achitarea datoriilor trebuie să se realizeze într-un mod care nu-ți creeze alte obligații financiare, adică exclusiv din ceea ce câștigi în fiecare lună. În cazul în care consideri că nu reușești să-ți plătești datoriile din ceea ce câștigi în mod curent, atunci trebuie să identifici și alte surse de venituri care să vină în completarea câștigurilor actuale. Acest element o să te ajute și mai târziu, pentru că, atât timp cât ai optat pentru varianta diversificării de venituri, înseamnă că baza de calcul pentru viitoarele tale economii este mai largă, ceea ce îți permite să strângi mai mulți bani. Concentrează-ți atenția pe achitarea datoriilor (începe cu cele mai mici și în același timp plătești rate proporționale din cele mari), astfel încât să scapi cât mai rapid de aceste obligații.

Ai scăpat definitiv de datorii? Atunci este momentul să conștientizezi faptul că de acum înainte trebuie să elimini din vocabularul tău acest cuvânt și sinonimele lui. Nu trebuie să te mai îndatorezi niciodată, pentru că știi deja cât de dificil este să dai banii înapoi; fiecare acțiune pe care o vei intreprinde de acum și pe viitor va fi de economisire, adică de strângere de bani.

Este timpul să economisești ca să atingi bunăstarea financiară!

Operațiunea de economisire este asemenea învățării unui obicei bun; presupune mai mult timp de învățare, dar, odată învățat, nu se mai uită niciodată, fiindcă se transformă într-un ritual zilnic. Dacă ai învățat să analizezi ofertele care îți sunt oferite în magazine, atunci îți vei fi însușit și obiceiul de a-ți notă prețurile acelor articole pe care le folosești în mod uzual și pe care le vei caută în acele cantități și la prețuri care să îți fie avantajoase. Acesta este un exemplu simplu, dar, poți face economii alegând un cont bancar cu zero costuri pentru administrare, poți alege abonamente care să îți ofere avantaje mai multe la prețuri mai scăzute sau poți, pur și simplu, să optezi pentru alternative care nu implică niciun fel de costuri și cheltuieli.

Poți face economii atât timp cât ești deschis/deschisă către noi perspective care să-ți aducă un plus de valoare în viață și care își dovedesc utilitatea pe termen lung. Tot ceea ce faci de acum înainte trebuie să fie axat pe identificarea unor beneficii raportate la calitate și utilitate pe termen extins. De exemplu, atunci când îți vei alege un obiect electrocasnic, nu o să iei unul cu un preț scăzut, dar care prezintă caracteristici inferioare, pentru că, pe termen lung nivelul de risc în ceea ce privește probabilitatea că acesta să se defecteze este foarte crescut. Alege un produs care să fie calitativ superior, care îți oferă o garanție extinsă și care prezintă caracteristici de top. În acest mod, calitatea se combină cu utilitatea pentru o perioadă de timp îndelungată, iar prin reducerea costurilor complementare, o să ai parte de un nivel de economisire mai ridicat.

Cum deja ai înțeles că diversificarea financiară (obținerea de venituri din surse multiple, adiționale celei de baza) este benefică pentru sănătatea financiară și nivelul tău de economisire, acum este timpul ca banii care sunt în surplus să fie direcționați către contul/conturile de economii. Trebuie să te îngrijești, în același timp, să-ți menții stilul de viață organizat, în care vei elimina orice formă de îndatorire, axat pe strângerea de bani, pe comparații și analiză de prețuri pentru produsele pe care le utilizezi în mod curent și având în vedere utilitatea și calitatea a tot ceea ce cumperi. Aceasta este bunăstarea financiară pe care ți-ai dorit-o și pe care ai obținut-o pentru că ți-ai însușit din timp noțiunile de bază în vederea atingerii acestui stadiu esențial în viața fiecărui om!