vivacredit banner
Posturi de blog

Refinanțarea împrumuturilor și cum te poate ea ajuta să-ți rezolvi datoriile

Multă lume a contractat împrumuturi înainte de criza financiară din 2007-2008. În fond, împrumuturile se dădeau ușor, toată lumea găsea ușor un loc de muncă, iar dacă dobânzile nu erau foarte avantajoase…nu poți să le ai pe toate, nu?

De asemenea, pe atunci legislația locală nu limita semnificativ procentul din venit cu care te puteai îndatora, nici monedele în care o puteai face. Diferențele de curs valutar au făcut însă ca anumite împrumuturi să devină aproape imposibil de plătit după ceva vreme, iar perioada de după criză a văzut o scădere sau alt fel de limitare a veniturilor în multe cazuri.

O altă problemă sunt și împrumuturile multiple, făcute la mai multe bănci, care ajung să te facă să nici nu mai știi ce ai de plătit și când, necum cum să plătești. Uneori, când îți dai seama că ești la o zi de a fi declarat rău-platnic din oriare dintre aceste cauze, îți dai seama că singura soluție pe termen scurt este un credit online.

Dar ce faci după aceea?

O soluție la care apelează tot mai mulți oameni este consolidarea datoriilor, adică refinanțarea împrumuturilor.

Ce înseamnă aceasta? Pur și simplu, solicitarea unui împrumut de refinanțare, care să acopee toate sumele încă datorate din vechile împrumuturi – profitând de rata mult mai mică a dobânzii din prezent. În fond, e normal ca la o rată a dobânzii de, să spunem, 7%, rata lunară să scadă serios față de o rată a dobânzii de 30%, nu-i așa? Cele mai mici dobânzi la refinanțare se pot obține la creditele cu garanții – de obicei imobiliare.

Se simplifică și procesul plăților lunare – dacă înainte, trebuia să faci 3-4 sau mai multe plăți la instituții diferite, de destule ori stând la cozi, după refinanțare vei avea o singură rată de plătit.

Deoarece am învățat din trecut, noul credit se poate face în moneda națională sau în moneda în care obținem majoritatea veniturilor, pentru a preveni viitoarele probleme de curs valutar – nu e deloc o plăcere să-ți vezi rata crescând cu o treime pentru că moneda stablă în care luasei creditul pur și simplu a explodat ca valoare.

*PUBLICITATE

Mai există și problema relației cu banca la care s-a făcut împrumutul anterior – dacă între timp s-au schimbat diversele comisioane și taxe aplicabile, sau dacă relația cu angajații băncii pur și simplu este neplăcută, refinanțarea vă permite trecerea la o altă instituție care vi se potrivește mai bine.

Dacă nu aveți o problemă să plătiți valoarea actuală a ratei, dar ați mai avea nevoie de niște bani, e posibil să rezolvați și asta prin refinanțare. În fond, puteți mări împrumutul cu diferența dintre suma pe care o plăteați lunar la dobânda mai mare și suma pe care o plătiți la dobânda mai mică și să plătiți aceeași sumă ca și mai înainte, dar să aveți la dispoziție banii suplimentari pentru poiectul dorit.

Atenție totuși, refinațarea va necesita ceva timp, alergătură pentru obținerea documentelor/garanțiilor și plata unor taxe suplimentare, fie la noua bancă, fie la cea veche și la constituirea garanțiilor.