Ai nevoie de un credit online și ai aflat de unul foarte favorabil dintr-o reclamă? Oricât de tentant pare, nu te grăbi să semnezi contractul. Sunt atât de multe credite online pe piață încât găsești sute de oferte, poate că există unul și mai bun.
Nu este însă ușor să analizezi un număr atât de mare de credite online și poate că nu înțelegi mare lucru din oferte. Îți explicăm în acest articol ce înseamnă concret câțiva termeni bancari uzuali și la ce aspecte să fii atent atunci când alegi un credit.
Ai două opțiuni simple pentru a aduna datele de care ai nevoie pentru comparație. Poți să intri pe site-urile celor mai importante instituții financiare nebancare (IFN) și să-ți notezi detalii despre produsele lor. O variantă și mai facilă este să folosești un site care îți afișează automat oferte de la mai multe IFN-uri și bănci. Atenție, există mai multe astfel de site-uri dar nu toate acoperă întreaga gamă de împrumuturi de pe piață.
Un termen pe care o sa-l vezi peste tot este DAE, care vine de la Dobânda Anuală Efectivă. Toate băncile și instituțiile de credit sunt obligate prin lege să afișeze clar procentul DAE, tocmai pentru a permite clienților să facă o comparație. Acest lucru este valabil și pentru un împrumut rapid.
*PUBLICITATEConceptul a fost introdus din legislația europeană și însumează toate costurile unui credit, exprimate ca procent anual din valoarea totală a acestuia. Asta înseamnă că DAE include nu doar dobânda propriu-zisă, ci absolut toate taxele și comisioanele care se aplică. În acest fel, este mai greu să fii păcălit de un produs cu dobândă mică dar comisioane foarte mari.
Comparația între DAE nu este însă suficientă, mai există și alți factori. De exemplu, în cazul unui împrumut rapid cu valoare mică și durată scurtă, o DAE mare nu reprezintă neapărat un inconvenient. În general, nu are sens comparația pe bază de DAE între un credit rapid și unul clasic, care sunt produse foarte diferite. DAE furnizează o comparație corectă între două credite doar dacă acestea au valori și perioade de rambursare egale.
Un alt aspect pe care DAE nu îl include este costul penalizărilor pe care trebuie să le plătești în cazul în care nu poți returna creditul la timp. Probabil că nu-ți propui să ajungi în această situație dar citește cu atenție toate angajamentele pe care ți le asumi, le poți folosi drept criteriu de departajare între două împrumuturi similare.
Mai trebuie să fii atent și dacă dobânda este fixă sau variabilă (o variantă puțin mai riscantă). Ai grijă ca rata lunară să fie o sumă rezonabilă, pe care să o poți plăti cu ușurință.
Până acum câțiva ani, nu era deloc ușor să găsești cel mai bun credit pentru că asta însemna să te deplasezi la mai multe sucursale bancare pentru a compara ofertele lor. Azi poți face asta cu ușurință din confortul de acasă, 100% online. Nu ai nici o scuză dacă te lași păcălit de o reclamă și nu obții termenii cei mai favorabili pentru împrumutul tău.