vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să trăiești cu un salariu mic

Faptul că unii oameni reușesc să trăiască din salarii foarte mici, sau chiar din cel minim pe economie, pare aproape incredibil pentru unii. Aproximativ unul din cinci români se află însă în această situație. Acești oameni se descurcă folosind banii pe care îi au, unele dintre metodele lor ți-ar putea fi utile și ție în cazul nefericit în care ajungi temporar într-un post plătit prost.

Primul și cel mai evident sfat este să ai un buget lunar strict. Planificarea cheltuielilor este recomandată tuturor, indiferent de salariu, însă în cazul celor care câștigă puțin ea devine o necesitate absolută. Pune deoparte banii pentru cheltuielile obligatorii, cum ar fi facturile, și împarte suma rămasă astfel încât să-ți ajungă pentru necesitățile de bază până la sfârșitul lunii.

Analizează cu asprime fiecare cheltuială pe care o faci și elimină tot ce nu este absolut necesar. Chiar folosești toate minutele din abonament și te uiți la toate posturile din pachetul de cablu? Taie tot ce poți, poate că nici măcar nu mai ai nevoie de abonament TV în era online.

Dacă ai vicii, renunță la ele cât mai repede. Țigările și alcoolul nu sunt doar periculoase pentru sănătate dar și foarte costisitoare, un lux pe care nu ți-l poți permite. Te poți alege cu un beneficiu pe termen lung dacă ieși fără vicii din perioada de criză financiară.

*PUBLICITATE

Evident, cu un salariu mic nu îți permiți să ieși la restaurant sau în oraș cu prietenii și nici să mergi la filme. Vei fi surprins însă câte evenimente gratuite interesante au loc în fiecare zi, profită de ele.

Dacă situația devine cu adevărat gravă, poți apela la măsuri radicale. Folosește transportul în comun sau chiar mergi pe jos dacă este posibil. Caută o soluție să împarți cheltuielile de întreținere ale locuinței, poți să închiriezi cuiva o cameră sau să locuiești împreună cu un prieten pentru a contribui mai puțin la utilități.

Un dezavantaj al unui salariu mic este dificultatea de a pune deoparte un fond de rezervă și faptul că băncile îți vor acorda foarte greu credite. Din fericire, poți obține fără probleme un împrumut rapid de la o instituție financiară nebancară în cazul unui eveniment neprevăzut.

Cel mai bun sfat atunci când ai un salariu foarte mic este să nu te resemnezi cu situația și să faci tot posibilul pentru a obține unul mai mare. Nimeni nu îți va acorda o mărire de salariu din proprie inițiativă, dacă tu nu o ceri. Nu trebuie să-ți fie teamă să încerci, oricum câștigi puțin deci mare lucru nu ai de pierdut. Nu folosi argumentul că ai nevoie de mai mulți bani ci insistă pe munca ta, nu ceri o pomană ci un drept pe care îl meriți.

Nu uita totuși să faci o autoevaluare cinstită. Salariul încasat depinde în general de productivitatea angajatului și unele joburi vor fi mereu remunerate prost, poate că nu strică să urmezi niște cursuri de perfecționare sau să te reprofilezi într-o meserie mai profitabilă pentru a câștiga mai mulți bani. Întotdeauna poți apela la un împrumut rapid sau credite online pentru necesități imediate.