vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să economisești bani pentru o casă

Vrei o casă dar nu dispui de banii necesari pentru una? Iată câteva sfaturi simple de economisire, alege din lista de mai jos pe cele care ți se potrivesc cel mai bine:

  • Pune niște bani deoparte în fiecare lună. Chiar dacă începi cu o sumă simbolică, te va ajuta să-ți formezi o disciplină de economisire, poți crește treptat valoarea lunară. Există și varianta de a seta transferul lunar al unei sume din contul de salariu în unul de economii.
  • Ține banii într-un cont care să-ți aducă un câștig. Dobânzile oferite de băncile din România au scăzut azi atât de mult încât majoritatea depozitelor au un randament negativ, adică pierzi bani. Găsește-le pe cele care produc un profit cât de mic.
  • Scapă de datorii. Achită toate plățile restante și începe de la zero, chiar dacă trebuie să apelezi la un împrumut rapid pentru asta.
  • Plătește cât mai repede facturile. Penalizările de întârziere de câțiva lei par nesemnificative, dar se adună în timp.
  • Fă economie la utilități și optimizează contractele. Nu lăsa becul aprins inutil sau apa să curgă degeaba. Alege pachete combinate de la furnizori, ieși mai ieftin dacă de exemplu ai cablu, Internet și telefonie de la o sigură firmă.
  • Respectă un buget lunar, pe hârtie. În acest fel va fi mult mai ușor să urmărești unde se duc banii și să elimini cheltuielile inutile.
  • Păstrează restul. Nu e nici o rușine să iei fiecare monedă, este o mentalitate greșită care există numai în România.
  • Mergi la cumpărături cu o listă făcută de acasă. Nu doar că nu vei uita să achiziționezi cele necesare, dar vei fi ferit și de tentația de a da banii pe tot felul de prostii de pe rafturi.
  • Profită de oferte. Verifică produsele cu preț redus de la supermarket și cumpără-le, dacă ai nevoie de ele. Există mereu un discount pentru cantități mai mari, este mai convenabil să iei o pungă de detergent de 10 kilograme în loc de 10 pungi de un kilogram. Nu refuza nici mostrele oferite gratuit la pachet cu alte produse.
  • Evită achizițiile în rate. Inevitabil vei plăti mai mult, chiar dacă de-a lungul unei perioade de timp.
  • Elimină obiceiurile costisitoare. Dacă ieși la o bere sau o cafea cu prietenii în oraș vei plăti un adaos comercial foarte mare. Invită-i la tine acasă sau mergi tu în vizită la ei.
  • Fă economii la transport. Nu trebuie să mergi peste tot cu mașina, de multe ori transportul în comun este mai rapid. Mergi pe jos pe distanțe mici.

La final dar nu în ultimul rând, urmărește piața imobiliară și legislația din domeniu. Dacă ai reușit deja să acumulezi o sumă importantă de bani, ar fi cazul să o cheltui într-un mod cât mai eficient. Încearcă să profiți de facilitățile oferite de stat pentru achiziția de locuințe, fie că este vorba de credite gen prima casă sau de apartamente pentru tineri. Monitorizează ofertele promoționale ale dezvoltatorilor și site-urile cu bunuri executate silit. Până la urmă, vei găsi casa pe care o visezi la un preț convenabil.

În cazul în care ți-au pus ceva bani deoparte, poți folosi credite nebancare sau credite online pentru a achita o parte din diferența necesară achiziționării noii tale locuințe.