vivacredit banner
Posturi de blog

Cardul de credit explicat

Multă lume face o confuzie între tipurile de carduri existente pe piață, în special între cardurile de credit și cele de debit.

Cardul de debit este un card pe care-l putem alimenta din diverse surse și de pe care putem cheltui doar suma care este în momentul respectiv încărcată pe el.

Cardul de credit este un card cu ajutorul căruia putem avea access și la o sumă suplimentară, de obicei un multiplu al salariului pe care-l avem/primim pe cardul respectiv, care este o linie de credit pe care banca ne-o acordă și pe care o putem înapoia într-un mod flexibil.

Cardurile Avantaj și Cetelem sunt astfel de carduri de credit, care permit practic posesorilor accesul la un credit rapid pe care aceștia îl pot folosi pentru achiziția de bunuri/servicii în 6, 12 sau 18 rate, în funcție de comerciantul la care sunt folosite și de diversele promoții pe care le fac companiile.

Cine poate avea un card de credit? De obicei orice persoană majoră, dar pot exista cazuri în care emitentul stabilește limita la 21 de ani. Persoana respectivă trebuie să aibă un venit stabil, fie din salariu – cazul cel mai răspândit – fie din chirii, investiții, drepturi de autor, etc.

Acest venit este elementul principal luat în calcul la stabilirea valorii maxime pe care o poate accesa posesorul cardului. Este de asemenea important istoricul de credit al persoanei, ca la majoritatea celorlalte împrumuturi.

Vârsta maximă a posesorului unui card trebuie să fie de 70 de ani atunci când se face ultima rambursare a unei rate, iar durata maximă de rambursare nu depășește 5 ani la niciunul dintre acestea, deoarece acesta este termenul maxim stabilit de reglementările Băncii Naționale, pe care trebuie să le respecte toate instituțiile financiare.

Avantajul major al cardurilor de credit este că ai tot timpul acces la suma respectivă, fie că alegi să o folosești sau nu și, în caz de urgență, nu trebuie să mai faci niciun demers pentru a obține bani, nu mai trebuie să ceri o aprobare care ar putea întârzia, etc. Demersul de obținere a limitei de credit se face o singură dată și aceasta rămâne valabilă atât timp cât condițiile posesorului nu se schimbă.

Fiecare card are o perioadă de grație în care nu ți se percepe dobândă la banii cheltuiți dacă returnezi întreaga sumă, așa că multă lume folosește această opțiune pentru cheltuieli până la salariu, de exemplu.

*PUBLICITATE

Atenție totuși, cardurile au un cost anual/lunar, iar perioada de grație se aplică doar la plățile făcute la comercianți, nu la retragerea directă de bani de la un bancomat. Pentru banii retrași se aplică imediat o dobândă.

Dobânda la cardurile de credit este de obicei mai mare decât la alte tipuri de credit, cu excepția cardurilor cu dobândă 0 pentru un număr limitat de rate. De aceea, înainte de a apela la cardul de credit pentru o cheltuială mai mare, este bine să vă informați de toate celelalte opțiuni existente pe piață și, mai ales, este bine să folosiți la maxim posibilitățile oferite de perioada de grație când nu se aplică dobândă.