vivacredit banner
Posturi de blog

Cele mai mari bănci din România

Mărimea unei bănci poate fi judecată după mai multe criterii. Se pot lua în calcul: numărul de clienți, numărul de filiale și acoperirea teritorială, valoarea creditelor acordate, profitul anual, etc. În acest articol, vom clasifica băncile din România în primul rând în ordinea valorii activelor pe care le dețin și ne vom referi pe scurt și la alte criterii. Valoarea activelor este aspectul cel mai relevant pentru că puterea unei bănci provine din banii aflați în spatele ei și din cota de piață a resurselor de care dispune.

Cele mai mari 10 bănci din România după valoarea activelor (date din 2015):

1. Banca Comercială Română (BCR) – 15.76% din totalul activelor la nivel național

BCR face parte din grupul bancar austriac Erste Bank și deține în România 511 agenții și 2.9 milioane de clienți. Activele totale de 13,4 miliarde euro o fac cea mai importantă bancă de la noi.

2. BRD – Groupe Societe Generale – 13.04%

Parte a grupului financiar francez Societe Generale, unul dintre cele mai mari din Europa. Operează 830 de sucursale în România.

3. Banca Transilvania – 12.57%

Este cea mai importantă instituție bancară cu capital românesc (în proporție de 79%) și a crescut foarte puternic în ultimii ani. Acordă și credite online.

4. Raiffeisen Bank – 8.31%

Filială a grupului austriac cu același nume, are o rețea de 510 unități pe piața internă.

5. Unicredit Bank – 8.11%

Fosta bancă Ion Țiriac, este controlată azi de grupul italian Unicredit.

*PUBLICITATE

6. CEC Bank – 7.31%

Cea mai veche bancă din România, deține cea mai mare rețea de agenții (1010). Fondată de Alexandru Ioan Cuza, are și azi un statut special, fiind controlată de stat.

7. ING Bank – 6.2%

Subsidiară a grupului olandez ING, a renunțat la o parte a diviziilor din România în timpul crizei financiare dar rămâne un jucător important.

8. Alpha Bank – 3.98%

Filială a unei bănci din Grecia, a fost afectată indirect de problemele din această țară.

9. Bancpost – 3.01%

Controlată de grupul grec Eurobank Ergasias, valoarea activelor și numărul de sucursale au scăzut constant în ultimii ani.

10. Garanti Bank – 2.54%

Este sucursala din România a Garanti Turcia, a doua cea mai mare bancă privată de acolo.

Clasamentul se modifică dacă luăm în considerare alte criterii. Banca Transilvania a fost cea mai profitabilă bancă românească în 2015, când a raportat un câștig de 2.4 miliarde de lei. Urmează BCR (963 milioane RON) și BRD – Groupe Societe Generale, cu un profit anual de 467 milioane de lei. Profitul băncilor de pe piața internă a crescut considerabil în 2015, după rezultatele foarte slabe din anul precedent.

Tot Banca Transilvania este liderul autoritar de piață în ceea ce privește numărul cardurilor emise, un segment extrem de competitiv și inovator al competiției dintre bănci. Banca Transilvania avea în portofoliu la începutul anului aproximativ 2.4 milioane de carduri pentru persoane fizice, 17% din totalul național. În top se mai află Raiffeisen Bank (2.3 milioane), BRD (2.1 milioane) și abia pe locul patru BCR (2.01 milioane de carduri active).