vivacredit banner
Posturi de blog

5 ponturi pentru a te descurca cu cheltuielile neprevăzute

Un studiu recent efectuat în Marea Britanie a arătat că, de-a lungul ultimelor 12 luni, 7 din 10 gospodării s-au confruntat cu cel puțin o cheltuială neprevăzută. Cel mai probabil, lucrurile nu stau diferit nici în România, pentru că lucruri precum vecinul care ne inundă, mașina care se strică din senin, copilul care se îmbolnăvește, frigiderul care nu mai merge, etc., nu fac nicio diferență în locul unde se întâmplă.

De asemenea, în România 70% din populație nu are economii consistente, care ar permite acoperirea unei asemenea urgențe fără apelarea la un credit rapid, de exemplu.

Este adevărat, veniturile din România nu sunt nici pe departe aceleași cu cele din economiile mai dezvoltate, dar problema cheltuielilor rămâne.

Deci ce este de făcut?

Recomandarea specialiștilor în finanțe personale este ca fiecare dintre noi să aibă puși deoparte, într-un cont special pentru urgențe, o sumă care să acopere cheltuielile curente pe o perioadă de minim 3-6 luni. Dacă aceasta există, ne facem mai puține probleme în cazul în care ne pierdem jobul, ne îmbolnăvim temporar, avem de acoperit ceva neprevăzut.

Da, este adevărat că economisirea nu este ușoară, dar, surprinzător, o problemă este că oamenii își stabilesc ținte de economisire prea mari. Dacă vrei să pui deoparte o anumită sumă, fără să evaluezi cât la sută este acea sumă din venitul lunar sau fără să-ți reduci în vreun fel cheltuielile, vei descoperi că e prea dificil și nu o vei face. De aceea, este bine să se înceapă cu o sumă mică, un maxim de 5% din venit de exemplu, pentru a forma obiceiul economisirii. După ce vedem cum se acumulează banii, e mult mai ușor să ne auto-motivăm să punem mai mult deoparte.

O a doua soluție este să avem asigurări – sunt o mulțime de riscuri pe care o asigurare bună le poate acoperi – asigurarea CASCO acoperă reparațiile necesare mașinii, cea de răspundere problemele pe care le-ai putea cauza dacă-ți inunzi vecinul, cea pentru plata ratelor atunci când îți pierzi jobul te scutește de grija de a rămâne în urmă la plata creditelor, etc. Toate aceste asigurări costă mai puțin decât acoperirea pagubelor neprevăzute care apar, așa că sunt o soluție sigură la aceste probleme.

*PUBLICITATE

Un job suplimentar part-time te poate ajuta să acoperi o cheltuială neprevăzută sau să pui bani deoparte – dacă nu ai cum să pui bani deoparte din salariul obișnuit, doar îți acoperi cheltuielile cu el, atunci ai putea să pui deoparte banii câștigați în plus și să-ți construiești astfel acea rezervă.

E bine și să-ți cunoști drepturile – bunurile cumpărate, de exemplu, trebuie să aibă o anumită garanție. Informează-te exact cât este și ai grijă să păstrezi facturile/ambalajele, dacă se menționează asta pe certificatul de garanție. Un aparat care se strică în perioada de garanție înseamnă că nu vei plăti tu reparația – dacă ai avut grijă să ai la îndemână documentele necesare.

O ultimă soluție este să nu cumperi orice doar pentru că au și vecinii – dacă ei și-au luat un super-robot de bucătărie, dar tu nu gătești decât cartofi prăjiți și omletă, e puțin probabil că-l vei folosi – și banii pe care i-ai dat pe el ți-ar fi prins bine când apărea urgența.