vivacredit banner
Posturi de blog

Avantajele creditelor de consum

Creditul de consum este acel tip de credit care va fi folosit pentru bunuri și servicii utilizate de persoana care împrumută și de familia sa, nu în scopul de a produce bani. De aceea, este acordat doa persoanelor fizice.

În România, creditul de consum a fost folosit masiv pentru cumpărarea de produse electronice și electrocasnice – toată lumea și-a dorit un televizor modern, un frigider nou, o mașină automată de spălat rufe, etc. De asemenea, în ultimii câțiva ani s-a văzut că multă lume dorește să căătorească iar oferta agențiilor de turism s-a îmbogățit cu multe destinații exotice – foarte tentante dar și scumpe, iar cei tentați de ele au făcut deseori un credit pentru a și le permite.

Acesta este practic primul avantaj major al creditelor de consum – poți să te bucuri azi de ceva ce altfel nu ți-ai fi putut permite. Și realitatea e că, până la urmă, o achiziție cum este o mașină automată de spălat poate fi considerată o investiție – altfel, cel puțin o persoană din gospodărie ar trebui să petreacă minim o întreagă zi în fiecare săptămână spălând manual rufele – și asta nu e deloc o muncă ușoară sau plăcută, de multe ori nici măcar atât de eficientă.

*PUBLICITATE

Un alt avantaj este că nu se solicită garanții – astfel de împrumuturi rapide s-au dat mai mereu doar cu o adeverință de venit. Până la urmă, cea mai complicată parte a oricărui proces de creditare – și costisitoare, pe deasupra – este partea de constituire a garanțiilor sau găsire a giranților.

Lumea se mișcă din ce în ce mai repede și un proces de creditare care durează o lună e inacceptabil pentru nevoi mai mici. Evident, facem acest efort pentru a cumpăra o casă, dar sumele și importanța achiziției sunt complet diferite. Iarăși, majoritatea oamenilor probabil că vor cumpăra o casă sau două de-a lungul vieții, deci vor trebui să suporte acest proces o dată sau de două ori, dar împrumuturile de valoare mică se pot face și plăti de multe ori de-a lungul unei vieți. În majoritatea cazurilor, un împrumut rapid se acordă în mai puțin de 24 de ore – destule firme se laudă cu aprobarea într-o oră sau și mai puțin. Și nu e doar laudă, pentru că aprobarea chiar se dă așa de repede.

Mai există și problema persoanelor care au ajuns să fie înscrise ca rău-platnici la Biroul de Credit și care, pe o perioadă de 4 ani, nu mai pot accesa alte credite. Aceștia pot face un împrumut rapid la o instituție financiară nebancară, pentru că destule dintre acestea fie nu fac verificări la Biroul de Credit, fie au credite specifice pentru rău-platnici. E adevărat, dobânda unui asemenea credit poate fi mai mare decât cea pentru o persoană cu un scor de credit bun.

Trebuie de asemenea să fiți atenți la faptul că o întârziere în plata unui împrumut luat de la un IFN va fi raportată Biroului de Credit – deci dacă doriți să aveți un scor de credit bun, este bine să vă îndepliniți obligația asumată de a vă plăti ratele la timp.