vivacredit banner
Posturi de blog

Care sunt cele mai avantajoase modalități de economisire pentru generațiile tinere?

Preocupați de viitorul lor financiar, dar în același timp nehotărâți în ceea ce privește necesitatea de a face economii, tinerii societății moderne beneficiază de o serie de instrumente financiare care le permit să se bucure de avantaje financiare mai târziu, atunci când vor avea nevoie. Este binecunoscut faptul că totul se bazează pe informația financiară, așa că, persoana care reușește să identifice acea soluție care să îi ofere maximul de avantaje o să poate să aibă parte de o bătrânețe liniștită, chiar dacă are o tinerețe zbuciumată.

Banii în cont, fond de pensii sau investiție la bursă?

Într-o viață nesigură, economiile reprezintă soluția care îi oferă oricărei persoane posibilitatea de a se bucura de maximul de avantaje pe termen îndelungat. De aceea, dacă ești tânăr și conștientizezi necesitatea de a face primul pas către securizarea viitorului tău, acestea sunt cele trei opțiuni care îți oferă o șansă în plus de a beneficia de o bătrânețe ceva mai senină. În funcție de personalitatea fiecăruia, oricare dintre aceste variante sunt demne de a fi luate în calcul, în special dacă există și dorința de a specula anumite oportunități financiare de pe o piață care nu este atât de stabilă în această perioadă economică.

*PUBLICITATE

Banii într-un cont de economii constituie una dintre cele mai sigure variante pentru orice tânăr, mai ales pentru cei care beneficiază de sprijinul părinților (locuind cu aceștia). Într-un astfel de caz, când nu este nevoie de plata niciunei rate pentru o locuință sau a unei chirii, ca să nu mai menționăm lipsa necesității achitării unor facturi de utilități, o parte din venitul lunar câștigat de un astfel de tânăr poate fi redirecționat într-un cont de economii. Desigur, marea dilemă este legată de faptul că nu sunt acordate dobânzi foarte mari, cea mai mică fiind de aproximativ 0,15% pentru un depozit cu scadență la 3 luni, în timp ce valoarea cea mai ridicată a unui depozit este de circa 2% pentru unul cu scadență la 12 luni.

Fondul de pensii este o altă soluție și opțiune care prezintă un grad ridicat de siguranță, de aceea este recomandată tinerilor care își doresc să se asigure pentru o bătrânețe cât mai liniștită din punct de vedere financiar. Desigur, identificarea celei mai bună variante îți va oferi o creștere constantă de-a lungul timpului, până la vârsta pensionarii, în tot acest timp fiindu-ți limitat accesul la acești bani. Spre deosebire de contul de economii și de investiția la bursă, această metodă de economisire îți oferă ceea ce este mai bun din fiecare (o sumă de bani asigurată, pentru o perioadă de timp îndelungat și o dobândă mult mai mare din partea băncii).

Pentru un plus de bani, poți opta pentru învestirea economiilor la bursă, pentru că această modalitate îți oferă cel mai ridicat nivel de oportunitate financiară în comparație cu celelalte metode. Poți alege între investițiile pe termen scurt, mediu sau lung, fiecare dintre acestea venind cu o serie de facilități pe care trebuie să le analizezi cu maximul de atenție. Acele companii care îți oferă un randament ridicat pe termen de 12 luni merită atenția ta, pentru că în anumite cazuri, valoarea cea mai ridicată se apropie de 37, 61%, ceea ce înseamnă enorm în raport cu celelalte tipuri de dobânzi practicate de către bănci.

Chiar și-n situația în care alegi investiția în diverse fonduri, valoarea dividendelor ajunge până la aproximativ 12%, ceea ce este mult mai avantajos în comparație cu ținerea economiilor într-un cont bancar de economii. Întreaga cheie a succesului este legată de nivelul de risc pe care dorești să și-l asume persoana care va beneficia de aceste acțiuni, pentru că în cazul opțiunilor cu risc scăzut, dar cu randament minim, soluția care este recomandă este cea a achiziționării de titluri de stat. Pentru cei care vor să aibă parte de un risc mediu și un randament pe măsură, companiile care activează în sectorul producerii de energie electrică sau al utilităților reprezintă o opțiune demnă de a fi luată în considerație.

Tinerii, pentru că sunt îndrăzneți și iubesc riscul vor prefera acele acțiuni ale companiilor care sunt în ascensiune, ceea ce înseamnă un nivel de risc mare, dar și un randament la fel de ridicat în cazul în care investiția se dovedește a fi una de succes. O alternativă la fel de sigură este oferită de către fondurile de investiții care le pot oferi celor tineri opțiuni mult mai avantajoase în termeni de câștiguri financiare. Indiferent de alegerea pe care o va face un tânăr, ceea ce este cel mai important este faptul că aceștia să înțeleagă că au nevoie să învețe să economisească, pentru că numai în acest mod o să se poate atinge acea siguranță financiară, necesară la bătrânețe.

Au nevoie tinerii de astăzi de educație financiară?

În lipsa unor modele demne de urmat, tinerii de astăzi consideră că banii se pot câștiga foarte ușor, de aceea nici nu par atât de interesați de economisire. Cu siguranță că lipsa unei educații financiare care să fie însușită încă de la vârsta copilăriei se observa în modul în care aceștia aleg să profite de oportunitățile prezentului fără a se mai gândi la ceea ce le poate oferi viitorul. De altfel, chiar dacă există un grad de conștientizare foarte ridicat în privința necesității asumării unei poziții pro-active pentru economisire, tinerii nu reușesc să strângă banii de care vor avea nevoie mai târziu.

Statisticile oficiale indică faptul că doar 5% dintre acești tineri reușesc să strângă bani pentru îndeplinirea anumitor obiective, în timp ce restul preferă să îi consume în prezent, pentru achiziționarea diverselor obiecte care sunt specifice generației din care fac parte. De aceea, răspândirea necesității de a învăța cum să faci economii, de ce este util să optezi pentru un anumit tip de economisire, dar și însușirea unui anumit tip de comportament financiar îi va ajuta pe aceștia să descopere importantă economisirii. Într-o perioadă în care a economisi este una dintre cele mai salutare soluții pentru orice persoană îngrijorată de viitor, tinerii ar trebui, mai mult decât orice altă categorie socială să ia în serios această necesitate și să înceapă să economisească.