Este binecunoscută problema pe care o au toți tinerii atunci când vine vorba despre strâns bani, chiar dacă beneficiază de un salariu atractiv. Tinerii cu vârsta de până în 25 de ani preferă să se orienteze către satisfacerea nevoilor imediate, către achiziționarea de gadget-uri sau participarea la diverse evenimente sociale, care implică consumarea unei părți din salariul lor.
Cu restul de bani nu fac decât să-și acopere cheltuielile legate de locuința, comunicații, hrană, îmbrăcăminte și vicii, astfel încât nu mai rămâne nimic de pus de-o parte. Așa cum precizează și site-ul Credit247, tinerii moderni sunt conștienți că a avea bani puși de-o parte înseamnă singuranță pentru orice situație de natură pecuniară, dar, în fapt, aceștia sunt axați pe consum, mai degrabă decât pe economisire.
Care sunt cauzele pentru care tinerii nu reușesc să economisească?
Probabil că generațiile care au trecut de vârsta de 35 de ani încă își amintesc situația dinainte de Revoluția din ’89, atunci când majoritatea oamenilor, indiferent de vârstă, reușeau să aibă un carnet de economii la CEC. Spre deosebire de acele vremuri, astăzi este foarte dificil să dispui de bani pe care să îi ții în bancă, într-un cont de economii; dacă atunci, fiecăruia dintre români îi era asigurată pensia și un salariu, iar condițiile economice nu ofereau prea multe ocazii de a cheltui banii, astăzi, situația se prezintă invers.
De altfel, în sondajele realizate printre tineri se constată o îngrijorare profundă legată de ceea ce se va întâmpla atunci când aceștia vor atinge vârstă de pensionare, peste 41% dintre aceștia declarându-se nesiguri în ceea ce privește pensia lor. Cu toate acestea, de exemplu, în cazul tinerelor, peste 44% dintre acestea preferă să își urmeze tabieturile zilnice (cafeaua și țigară la discuții cu prietenele sau colegele de serviciu), ceea ce înseamnă un consum regulat, care, în obișnuit, ar fi putut fi redirecționat către economisire.
Ceea ce se întâmplă în acest moment cu tinerii din România (și din întreaga lume) este legat de modul în care aceștia “cedează” impulsurilor generate de caracteristicile propriei generații. Discutăm despre o generație care este orientată către social-media, către interacțiune virtuală, care dispozitive high-tech și care se consideră într-o permanentă competiție în privința statutului într-o comunitate. De aceea, tinerii care beneficiază de un loc de muncă stabil, cu un venit regulat și care, teoretic, ar avea posibilități de a face economii, nu reușesc să strângă bani în fiecare lună.
Procentul celor care au reușit până în prezent (din rândul tinerilor) să facă economii este de numai 5%, ceea ce înseamnă o valoare infimă, raportată la piață de muncă și la oportunitățile de economisire care sunt disponibile. Dar, tinerii generației millennial sunt mult mai preocupați de statutul lor social, de felul în care se îmbracă, de dispozitivele de comunicare (care trebuie să fie de ultimo generație) și de o viață care se desfășoară între realitate și fantezie.
Printre cazurile invocate de către aceștia se numără faptul că întotdeauna se bazează pe bonusurile trimestriale pentru a face economii sau pe orice premiu în bani pe care îl pot primi din partea companiei pentru care lucrează. Desigur, aceste bonusuri și recompense pecuniare pot să nu fie oferite, așa că, în loc să facă economii bazându-se pe ceea ce au câștigat deja și este în buzunar, tinerii preferă să cheltuiască banii, așteptând următoarea oportunitate pentru a face și niște economii.
Una dintre situațiile care sunt invocate de către acești tineri este cea legată de insecuritatea viitorului, ceea ce îi determina pe aceștia să pună accentul pe prezent și pe posibilitățile curente de a se simți bine. În acest caz, tinerii își consumă banii la diverse petreceri, evenimente sau concerte ori își achiziționează terminale performante, capabile să le susțină stilul de viață și statutul social.
Distracția și nevoia de a fi în centrul atenției, în cadrul comunităților din care fac part (reale și virtuale), nevoia de interacțiune sunt motivele pentru care mulți dintre tineri aleg “calea ușoară” și își cheltuie banii câștigați, fără să se mai gândească la viitor sau la alte oportunități de a face economii. Este cât se poate de clar că aceștia nu sunt interesați să-și securizeze viitorul, pentru că nu-l consideră o opțiune viabilă, prezentul fiind singurul element de care sunt cu adevărat interesați tinerii din epoca contemporană.
Un alt aspect care contribuie la menținerea unui nivel foarte scăzut de interes pentru economisire este dat de faptul că tinerii își consumă în mod exclusiv salariile pentru propriile plăceri, dat fiind faptul că beneficiază de sprijinul părinților, iar mulți dintre aceștia încă locuiesc alături de aceștia. Siguranța financiară oferită de către părinți și preluarea de către aceștia a responsabilităților copiilor îi determină pe tineri să nu mai manifeste niciun fel de dorința de a face economii.
*PUBLICITATENici nu economisesc, dar nici nu investesc în propriul viitor?
Un alt mare motiv de îngrijorare este legat de faptul că tinerii nu sunt interesați să investească în propriul lor viitor dezvoltarea individuală nefiind o opțiune pe care să o ia în considerare. Configurarea unor proiecte pe termen îndelungat nu este luată în calcul de către aceștia, cu toate că majoritatea (peste 70%) consideră că investiția în propria lor dezvoltare profesională le-ar facilita obținerea unor condiții mai favorabile de muncă, din punct de vedere financiar.
Luând în calcul faptul că tinerii care lucrează și care locuiesc alături de părinți (majoritatea până la vârstă de 25-30 de ani) ar putea să facă economii (nu plătesc rate, chirie, întreținere, etc.), învestirea în propria dezvoltare ar trebui să se impună de la sine. Cu toate acestea, numărul celor care o fac este infim, ceea ce denotă un total dezinteres față de ceea ce înseamnă economisire și modalități conexe prin care pot să ajungă la un grad ridicat de bani strânși de-a lungul timpului. Cu siguranță că, pe măsură ce aceștia vor “ieși” de sub tutela părintească și vor crește în vârstă, văzând că viitorul pe care l-au tot evitat se apropie cu pași repezi vor începe să se gândească din ce în ce mai serios la economisire. Dar, până atunci, oare câți bani ar fi putut să pună de-o parte?