vivacredit banner
Posturi de blog

Ce sunt recuperatorii de datorii?

Ce se întâmplă atunci când nu îți plătești datoriile? Dacă ai luat un credit de la bancă în schimbul unei garanții, vei pierde conform contractului bunul care constituie gaj. În cazul unor credite nebancare sau a anumitor tipuri de împrumuturi bancare de nevoi personale, s-ar putea să fii dat în judecată și să se ceară executarea silită.

De multe ori însă, atât băncile cât și instituțiile financiare nebancare vând portofoliul de datorii unor societăți specializate în recuperarea lor, așa cum se întâmplă și în cazul unor datorii la utilități. Să vedem cine sunt recuperatorii și cum lucrează ei.

Trebuie spus de la început că recuperatorii nu se comportă ca niște mafioți sau ca vânătorii de recompense din filme. Stai liniștit, nu ai ajuns pe mâna unor cămătari și nici nu te vei trezi cu niște indivizi înarmați la ușă. Firmele de recuperare au o sarcină neplăcută dar acționează complet legal, sunt autorizate și reglementate de autoritățile statului.

Interesul recuperatorilor nu este să-ți facă vreun rău ci doar să recupereze datoria, sau măcar cea mai mare parte a ei. De aceea, îți vor oferi mai multe opțiuni de a achita banii.

Inițial, recuperatorii merg pe calea amiabilă. Asta înseamnă că te vor bombarda pe toate canalele pe care le au la dispoziție cu notificări de plată, într-un mod foarte insistent. Vei primi telefoane, SMS-uri, e-mailuri, scrisori, notificări lipite pe poartă sau ușă sau chiar vizite ale unor angajați ai firmei care vor încerca să te contacteze personal, lucru care se aplică chiar și pentru credite nebancare.

Tonul și conținutul acestor notificări este variabil. Recuperatorii au multă experiență în relația cu datornicii care refuză să plătească datoriile și folosesc tactici psihologice moderne, așa că vor încerca în diverse moduri. Îți vor propune tot felul de rate, eșalonări sau variante de plată dar s-ar putea să primești și amenințări cu executarea silită sau diverse mesaje menite să te sperie.

Dacă suma datorată nu este prea mare, în general firma de recuperare nu te va acționa în instanță pentru că nu merită efortul. Pentru datorii mari sau în cazul în care s-au acumulat penalități consistente, te vor da în judecată și vor cere executarea silită.

Criza financiară și explozia creditelor doar cu buletinul au pus numeroși români în incapacitate de plată, așa că numărul firmelor specializate în recuperare a crescut foarte mult. Ele au acum în jur de 3000 de angajați în România și peste 5 milioane de dosare în lucru.

*PUBLICITATE

Până în acest an, firmele de recuperare nu erau reglementate în nici un fel, ceea ce a dus la tot soiul de abuzuri și de povești de groază în care creditorii și familiile lor erau hărțuiți pentru a-și plăti datoriile.

La începutul anului, o ordonanță a ANPC a stabilit în sfârșit niște reguli, multe propuse chiar de asociația firmelor de recuperare. Recuperatorii nu mai au voie să încaseze comisioane sau penalități, nu mai pot contacta consumatorul noaptea sau la locul de muncă și nici să folosească cele mai enervante tactici de intimidare și presiune. Poți sta liniștit, când vine vorba de un împrumut rapid sau credite online, totul este lejer.