vivacredit banner
Posturi de blog

Dragostea și banii

Nu ar trebui să fie de mirare că banii sunt atât de importanți în viața fiecăruia dintre noi. În primul rând, pentru orice necesitate de bază avem nevoie de bani: alimente, medicamente, casă și întreținere, haine. În al doilea rând, pentru aproape orice dorință avem nevoie de bani: educație, plimbări și vacanțe, mașini, cadouri. Până și horoscopul pare să pună mare accent pe acest detaliu. Deci, ce ne interesează să aflăm despre viitor? Cum stăm cu sănătatea, dragostea și banii, în ce ordine doriți. Mulți dintre noi își pun întrebarea „oare cum vom proceda cu banii atunci când ne vom căsători?” Pentru că este dificil. Până la un punct, știi cum stă treaba cu finanțele în familia ta. Circulă atâtea povești simpatice despre cum se gestionează banii în cupluri! Și iată că ne întoarcem la comunicare, care se pare că poate rezolva conflictele, mai mult sau mai puțin. Iată cele mai bune trucuri pentru a menține armonia în cuplu și pentru a evita discuțiile și certurile de la bani.

Prima întâlnire – cine plătește?Atunci când ieșiți în oraș, cel puțin la primele întâlniri, se obișnuiește ca bărbatul să plătească nota de plată la restaurant sau la cofetărie. De la a doua întâlnire însă, cel mai bine este să faceți 50-50%, sau măcar tu ca femeie să te oferi să faci acest lucru. Nu este nicidecum în regulă să presupui că doar el are obligația să plătească.

Împărțiți cheltuielile. Dacă urmează să locuiți împreună, va trebui să discutați deschis despre mai multe aspecte: cine gătește, cum faceți curățenie, cum plătiți facturile, dacă puneți banii la un loc sau îi țineți separat. Probabil că cel mai indicat este să împărțiți totul la jumătate și ce rămâne fiecăruia, să îi cheltuiți sau să-i economisiți așa cum credeți de cuviință. Sunt bărbați care doresc să plătească doar ei chiria, mai ales dacă câștigă mai mult. Dar, oricum ar fi, trebuie stabilit de la început pentru a evita certurile.

Vorbiți despre datorii. Tot acum a sosit momentul să-i vorbești despre ce datorii și obligații ai. Multe persoane au împrumuturi, așa că nu e cazul să le ascunzi tocmai acum. Chiar și atunci când intenționezi să accesezi un împrumut online rapid 24h pentru nevoi urgente, cum ar fi pentru un curs sau probleme medicale, puteți să faceți o echipă și să-l achitați mai repede.

Puneți la comun doar 70% din venituri. Este recomandat să stabiliți de comun acord să puneți la comun doar o parte din venituri, iar o parte mică, să zicem de 20-30%, să o păstrați pentru propriile dorințe. Nu procedați la fel ca părinții voștri care obișnuiau să pună toți banii la cheltuielile comune, și apoi se trezeau că nu au cu ce să cumpere un cadou sau un produs în regim urgent.

Ce fel de persoană ești? Îți place să cheltui sau să faci economii? Poate ți se va părea dificil să deschizi acest subiect, dar dacă chiar nu se ivește ocazia, va trebui să aduci tu acest subiect în discuție. Mai târziu cu siguranță nu îți va plăcea să realizezi că tu ești o persoană căreia îi place să economisească, iar lui/ei îi place să-și trăiască viața, fără a se gândi prea mult la viitor. Dacă nu-ți plac vorbele „să ajungem noi până acolo”, când tu îi sugerezi să planificați o vacanță exotică peste 1 an, atunci trebuie să acționezi.

*PUBLICITATE

Cumpărați sau nu o casă? O relație de viitor are câteva teste de trecut. Poate că tu vrei mai repede o locuință, iar el nu este atât de hotărât. Ideea este că timpul trece, și în loc să dați banii pe chirie, puteți găsi o alternativă mai convenabilă. Informați-vă, analizați ofertele și hotărîți-vă.

Puneți bazele unui fond de urgențe. Se impune obligatoriu să faceți eforturi încă de la început, după ce vă mutați împreună, și să construiți un fond pentru urgențe, ca de exemplu: rămâneți fără job, vă îmbolnăviți, trebuie să faceți un curs, se strică mașina, și alte situații asemănătoare. Stabiliți o sumă minimă și una maximă pe care să o puneți pe lună în acest fond, și nu renunțați la acest plan în niciun caz.

Nu tăinuți banii sau cumpărarea unor produse. Poate că pare tentant să nu-i spuneți soțului că ați găsit încălțăminte la reducere și v-ați decis să cumpărați 3 perechi deodată. Dar, chiar dacă are o memorie slabă, poate se întâmplă și observă pantofii cei noi. Se va supăra că nu i-ați arătat și bineînțeles își va pierde încrederea. Știți vorba aceea: “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”.

Nu cereți sfatul părinților în privința banilor și a problemelor din cuplu. Fiecare om este diferit și are pasiuni și nevoi variate. Nu poți compara nevoile părinților, care au trăit într-o altă epocă, cu ale voastre din prezent. Nu au cum să te ajute pentru că nu au cum să înțeleagă viața așa cum o percep tinerii din ziua de azi. Nu te baza nici pe prieteni deoarece poți fi tentat să pui în aplicare sfaturi de-ale lor, iar dacă acestea eșuează, vei fi dezamăgit.

Stabiliți împreună ce faceți cu banii economisiți. Fie că doriți să plecați în vacanță, fie că vreți să cumpărați un autoturism nou, nu puteți să luați singuri aceste decizii. Sfătuiți-vă cu partenera/ partenerul și ajungeți la un acord comun. Dacă unul vrea la munte, iar celălalt la mare, împărțiți bugetul și timpul și mergeți în ambele locuri. Dacă unul vrea vacanță, iar celălalt mașină, luați-le pe rând!

Chiar dacă majoritatea sunt de acord cu zicala conform căreia „banii nu aduc fericirea, dar nici nu poți trăi fericit fără ei”, se pare că banii partenerului nu sunt atât de importanți în cuplu. Mai degrabă, oamenii sunt fericiți datorită relației de iubire pe care o au cu partenerul, sentimentelor de prietenie și înțelegere, devotament și afecțiune, și nu datorită zerourilor din conturile partenerului. Totodată, este adevărat că sunt importanți și banii, și din păcate, uneori sunt generatori de conflicte. Atunci când apar probleme materiale, urmează încercările de rezolvare și reproșurile. Partenerii devin nemulțumiți, puși pe ceartă, tensionați și frustrați. În spatele acestor probleme, putem spune că au existat dintotdeauna probleme vizavi de insensibilitate și nepăsare, și cel mai important, lipsă de comunicare.