vivacredit banner
Posturi de blog

Economisirea- provocarea adresată tuturor categoriilor de vârstă!

Fiecare dintre noi își propune ca la următorul salariu, pensie sau bursă să economisească cât mai mult pentru că suntem cu toții conștienți de importanța strângerii de bani pentru diverse proiecte sau etape ale vieții noastre. Încă din faza copilăriei, părinții ne învață cum stă treaba cu banii și, de obicei, pe lângă pușculița asortată cu personajele noastre preferate din desene animate primim și o lecție gratis despre ce înseamnă să faci economii și de ce este bine să strângem bani. “Greierele și Furnică” este un simbolul al celor care știu de ce este util să economisești, dar, banii în 2018 înseamnă altceva decât era în trecut, așa că, astăzi nu doar că este recomandabil să începi să economisești, ci, dimpotrivă, chiar este necesar. Societatea în care ne desfășurăm existența este din ce în ce mai expusă crizelor economice, sociale sau politice, așa că, indiferent de vârsta noastră este vital să înțelegem importanța economisirii.

Cu mic, cu mare, să începem să economisim!

După puterile fiecăruia, după nevoile și după posibilitățile financiare, chiar dacă este vorba despre alocație, bursă, salariu sau pensie, viitorul nostru nu mai este atât de sigur atunci când vine vorba despre bani. Să ai o rezervă financiară reprezintă o garanție în alb pe care o poți folosi ori de câte ori este nevoie, fiindcă numai așa îți asiguri necesitățile în situații neprevăzute. Este recomandat să încercăm nu doar să economisim la un nivel constant, ci, pe fiecare lună care trece, în măsură în care întreg ansamblul de condiții ne permite, să urcăm puțin câte puțin ștacheta. Tinerii angajați au atât posibilitatea financiară, cât și forța necesară de a economisi la un nivel mult mai ridicat decât cei mici și pensionarii; aceștia dispun de energia necesară și de posibilitatea de a-și diversifică sursele de venit, astfel încât să aibă un spectru mult mai dezvoltat de câștiguri dintre care să aleagă.

Atunci când dispui de o sursă de venituri constantă, începe prin a economisi la început un procent mai scăzut (5%), iar mai apoi, pe măsură ce avansezi și ai învățat care îți sunt nevoile reale, dar și capacitatea de a te limita, poți să urci până la 20% din banii câștigați lunar. Desigur, totul trebuie să se facă în etape (5%, 10%, 15% și abia mai apoi 20%); în cazul în care este nevoie să strângi bani pentru un obiectiv care trebuie atins pe termen scurt, în funcție de posibilitățile tale financiare și de disponibilitatea la efort, cu suplimentarea sursei de venit, este posibil să ajungi și până la 45% din ceea ce câștigi. În acest caz, eforturile sunt vădit mărite, dar, atât timp cât obiectivul merită toate aceste privațiuni, economisirea va fi posibilă chiar la un nivel și mai ridicat.

Adulții și pensionarii sunt celelalte categorii de vârstă care reușesc să economisească, în acest sens, statisticile din anul 2015, de exemplu, indicau faptul că din 5 români, cel puțin 1 avea deschis un cont de economii în care își depozita surplusul de bani. În ceea ce privește constanța în economisire, pensionarii sunt cei care știu, pot și își urmăresc cu temeinicie obiectivul de a strânge bani; în acest caz trebuie menționat și faptul că nivelul lor de necesități este mult mai scăzut, la fel și nevoile de hrană, dar, în plus față de celelalte categorii de vârstă, pensionarii și-au însușit de-a lungul vieții acel comportament financiar corespunzător. Acesta le permite să își atingă mult mai rapid și mai ușor obiectivul de a face economii, dar, spre deosebire de celelalte grupuri, aceștia au obiective diferite, mai degrabă axate pe asigurarea unui confort financiar pentru ei în momentele de sănătate precară sau pentru asigurarea celor necesare în caz de deces.

Tinerii, de exemplu, sunt mai axați pe atingerea unor scopuri legate de achiziționarea unor bunuri, în timp ce adulții au în vedere asigurarea unor vacanțe sau sejururi cât mai plăcute ori pentru a le asigura celor mici viitorul financiar. Studenții reușesc să economisească prin prisma nivelului redus de cheltuieli și prin faptul că obiectivele lor sunt legate doar de asigurarea banilor necesari pentru perioada post-facultate, atunci când se află în căutarea unui loc de muncă. Este foarte important că perioada în care începem să economisim să fie cât mai precoce, pentru că, nu doar că o să strângem o sumă mai ridicată de bani, dar ne vom însuși abc-ul economisirii mult mai rapid.

Când și cât trebuie să începem să economisim dacă avem o sursă de venituri?

Raportat la vârsta celui care începe să strângă bani, procentul din venituri trebuie să fie stabilit în funcție de cheltuielile pe care le are persoana respectivă și de necesitățile sale ulterioare. Între 20 și 30 de ani, nu putem economisi mai mult de 5%-10% în fiecare lună, pentru că, la această vârstă predomină satisfacerea dorințelor imediate, cedează mult mai ușor tentațiilor și nici nu au conturată o idee clară despre obiectivele pe termen lung pentru care economisesc. După 30 de ani și până la 55 de ani, procentul de economisire trebuie să crească în mod proporțional cu creșterea veniturilor, dat fiind faptul că această vârstă este una a deplinei maturități financiare pentru această categorie.

*PUBLICITATE

Procentul economisirii poate foarte lejer să fie între 20% și 25%, că urmare a argumentului legat de conștientizarea nevoilor noastre reale, de posibilitatea de a ne diversifica tipul de venituri și de capacitatea noastră îmbunătățită de a ne limita dorințele doar la cele pe care trebuie să le satisfacem în mod obligatoriu. Categoria de vârstă de peste 55 de ani poate să economisească peste 25% pentru că baza de nevoi s-a redus considerabil, iar necesitățile obligatorii pot fi controlate mult mai bine. De aceea, ideal ar fi să începi să strângi bani cât mai rapid pentru că numai așa o să ai o garanție în plus în anii care urmează că vei putea trece mult mai ușor peste orice fel de probleme (de sănătate, de bani, etc.). Atât timp cât ai puterea de a face economii, acest lucru trebuie să devină o parte a rutinei tale lunare și să te transforme într-un adevărat cunoscător a importanței economisirii! Tu cât ai economisit luna aceasta?