vivacredit banner
Posturi de blog

Investițiile în acțiunile la bursă

Tinerii dispun de mult mai multe modalități de exprimare financiară și sunt dispuși să-și asume mai multe riscuri pentru a se bucura de independență financiară. De aceea, aceștia sunt mai deschiși către tot ceea ce înseamnă credite online în România și moduri de a face bani. Una dintre cele mai avantajoase moduri de a câștiga pe termen lung este din ceea ce poți obține atunci când faci investiții la bursă. Pentru cei care reușesc să înțeleagă și să se adapteze la ceea ce impune piața, bursa și investițiile se pot dovedi o soluție eficientă pentru a face bani pentru a-și asigura bătrânețea. În plus, asigurarea unuia astfel de succes echivalează cu asigurarea independenței din punct de vedere al finanțelor, ceea înseamnă că tinerii își pot stabili noi obiective pentru a se bucura de un stil de viață cât mai avantajos.

Care sunt avantajele de a face investiții în acțiuni?

Piața bursieră are potențialul de a oferi o rentabilitate reală investiției pe care o faci, fiindcă văzută ca o modalitate de a obține profit cu rapiditate. Chiar dacă prețul acțiunilor poate scădea, la fel de bine se poate întâmpla și reversul medaliei, adică creșterea valorii, astfel încât investitorii care știu cum să se orienteze pe piață nu vor fi niciodată în pierdere. Atunci când te-ai hotărât să faci primii pași ca investitor la bursă, iată care sunt motivele pentru care este recomandat să faci astfel de investiții, mai ales atunci când ești tânăr (și dispui de o capacitate de efort mult mai ridicată):

  • Pentru a obține profit și, prin urmare, pentru a beneficia de independența financiară – pentru cine investește la bursă se poate obține o rentabilizare a investiției în două moduri: cu câștiguri de capital din creșterea prețurilor acțiunilor și pe baza de dividende, pe care societățile le pot distribui acționarilor în funcție de venitul anual. Investitorii în obligațiuni sunt rambursați prin dobânzi, care sunt plătite, de obicei, în fiecare an.
  • Datorită flexibilității financiare – poți cumpăra sau vinde acțiunile tale oricând în timpul zilei de tranzacționare. Sunt active lichide, spre deosebire de alte investiții, cum ar fi cele de natură imobiliară. Structura financiară a acțiunilor le poate oferi proprietarilor posibilitatea de a putea vinde atunci când au nevoie de bani în numerar, cum ar fi în situații de urgență financiară.
  • Datorită avantajelor fiscale – multe investiții acțiuni pot oferi reduceri de impozite sau alte beneficii. În Franța, acțiunile Plan d’épargne en (PEA) sau în Belgia sunt exemple relevante pentru regimul de impozitare a câștigurilor de capital. Aceste beneficii fiscale diferă în funcție de țara și sunt reglementate de legi care, în mod normal sunt supuse modificărilor periodice. Chiar dacă beneficiile fiscale se pot dovedi importante pentru unii investitori, în general, acestea nu sunt considerate motivul principal pentru a investi în acțiuni.
  • Datorită diversității portofoliului – în general, cu cât investiția este mai profitabilă, cu atât riscul este mai mare. Anumite investiții bursiere pot genera câștiguri uriașe pentru o perioadă de timp specificată, dar pot prezenta și un risc ridicat de pierderi financiare. Atunci când se construiește un portofoliu de investiții, investitorii aleg adesea să combine clasele distincte de active cu un risc mai scăzut. De asemenea, aceștia iau în considerare și intervalul de timp al investiției: cu cât este mai lungă perioada de investiție, cu atât este mai atractivă investiția în active relativ riscante, cum ar fi acțiunile, ale căror profituri depășesc în timp pierderile.
  • Pentru a ajuta la stimularea creșterii unei companii sau a unei economii – prin investirea în acțiuni ale companiei, investitorii pot contribui la dezvoltarea acestora. Contează foarte mult să alegi acele companii care oferă o perspectivă de dezvoltare cât mai solidă și care sunt capabile să construiască un brand în viitor.

Trebuie să iei în calcul aceste aspecte, pentru că de ele depinde modul în care vei reuși să obții profit și să ai parte de independența financiară pe care ți-o dorești.

*PUBLICITATE

Le ce trebuie să fie atent un investitor tânăr?

Investiția în piața bursieră poate părea descurajantă pentru un începător, dar bursa și investițiile sunt mult mai avantajoase decât depozitele în conturile de economii și obligațiuni, mai ales dacă te raportezi la perioada de timp (pe termen mediu și lung). Chiar dacă alegi să faci investiții bursiere trebuie să manifești atenție deosebită în ceea ce privește aceste aspecte:

  • Riscul de pierde bani – acest risc variază în funcție de tipul de active pe care îl alegi. În anumite cazuri poate fi practic zero, atunci când cumperi o obligațiune la perioada de emisiune și apoi o ții în portofoliul tău până la dată scadenței. Pe de altă parte, un investitor se poate confrunta cu o eventuală pierdere cu aceeași obligațiune, dacă o vinde înainte de scadență. În cazul în care piața este scăzută, prețurile de vânzare pot fi mai mici decât prețul de emisiune. Vânzarea înainte de scadență ridică și riscul unei pierderi în ceea ce privește câștigurile potențiale pe baza dobânzii obținute. Datorită volatilității intrinsece a prețurilor acțiunilor, riscul acestora poate fi mai mare decât în cazul obligațiunilor. În tranzacționarea garanțiilor, poți pierde întreaga valoare a investiției inițiale. Investitorii inteligenți, în general, își limitează riscul de pierdere prin diversificarea portofoliului de acțiuni.
  • Gestionarea portofoliului de acțiuni – un portofoliu de acțiuni necesită un management adecvat și regulat, în special atunci când proprietarul său are în vedere vânzarea acestor active. Pe piețele financiare, mulți consideră că cea mai dificilă misiune nu este cumpărarea, ci vânzarea acțiunilor.
  • Obținerea know-how-ului și cunoștințelor financiare – chiar dacă ești sfătuit de un consultant financiar, decizia de a cumpăra, vinde sau deține acțiuni este numai a ta. Investiția în acțiuni sau în produse financiare necesită o cunoașterea cât mai bună a produselor financiare, a piețelor și a economiilor pentru a putea obține profitul maxim.

Nu uita să-ți diversifici formele de investiții în acțiuni și să fii întotdeauna deasupra emoțiilor, pentru că doar cei puternici reușesc să-și atingă scopul pe piața bursieră. Controlează-ți emoțiile de fiecare dată când este vorba de bani, pentru că numai în acest mod vei avea parte de investiții bursiere de top, care-ți vor aduce avantaje financiare pe termen lung, oferindu-ți o viață independentă din punct de vedere al finanțelor!