vivacredit banner
Posturi de blog

Linia de credit – soluția salvatoare pentru o companie?

Persoanele fizice beneficiază de diverse soluții de a obține bani rapid fără acte, dar un astfel de avantaj nu se aplică în cazul persoanelor juridice. Acestea au la dispoziție soluții de finanțare ceva mai restrânse, așa cum este creditul la termen, împrumutul pentru capital de lucru sau o linie credit.

Ce înseamnă linie de credit și cum îi este utilă unei companii?

O linie de credit reprezintă o sumă de bani cu care este creditată o entitate juridică, pusă la dispoziție acesteia de o bancă. Instituția bancară îi permite clientului să se împrumute în orice moment până la valoarea maximă a liniei de credit. Linia de credit este similară unui card de credit în sensul că soldul se reînnoiește pe măsură ce împrumutatul îl rambursează integral sau parțial. În această situație, linia de credit este disponibilă pentru noi cheltuieli.

Legat de linie de credit definiție se mai poate menționa și faptul că aceasta nu este supusă unor formalități prea complexe, ceea ce îi permite companiei să obțină creditarea de care are nevoie într-un interval de timp mai restrâns. Liniile de credit pot fi asigurate sau negarantate și pot fi utilizate pentru cheltuieli personale sau de afaceri.

O linie de credit are două avantaje incontestabile în comparație cu alte alternative:

  • Este foarte flexibilă, atât timp cât este folosită în limitele prevăzute de contract – această flexibilitate îi permite beneficiarului să se ocupe de probleme ocazionale legate de fluxul de numerar.
  • Este mai puțin costisitoare decât alte alternative financiare de creditare pentru persoane juridice – prin urmare, pot fi oferite și unor companii care au marje reduse de profit.

O linie credit persoane juridice funcționează în mod similar cu un card de credit, prin faptul că dispui de libertatea de a utiliza fondurile atunci când consideri că este nevoie. Singurul avantaj al unei linii de credit față de un card de credit este faptul că rata dobânzii este, de obicei, considerabil mai mică.

În plus, o linie de credit vine, de obicei, cu o limită mult mai mare a contului în ceea ce privește cheltuielile, în timp ce limita unui card de credit este mult mai mică. Vei primi, de asemenea, o notificare lunară în care ți se prezintă soldul, suma minimă pe care trebuie să o plătești și sumarul dobânzilor și al comisioanelor datorate creditorului. Atât timp cât utilizezi fondurile, ți se va cere să rambursezi banii în fiecare lună, după cum s-a convenit cu instituția financiară creditoare.

Cât de dificil este să obții o linie credit imm fără garanții?

Una dintre problemele liniei de credit este modul de obținere, care este unul ceva mai dificil, în special pentru noile afaceri. Linii de credit au cerințe stricte de eligibilitate. Creditorii oferă împrumuturi numai companiilor și proprietarilor de afaceri care au active, fluxuri de numerar și un istoric de credit bun. Dacă nu dispui de aceste elemente, obținerea unei linii este aproape imposibilă.

Liniile de credit nu sunt, de asemenea, disponibile direct pentru startup-uri. Companiile trebuie să aibă un minim de doi ani de istorie de tranzacționare și trebuie să fie profitabile. Reprezentanții acestora trebuie să demonstreze creditorului că pot rambursa linia de credit obținută. Cu toate acestea, există modalități de ocoli această cerință. Creditorii pot oferi linii de credit pentru afaceri care sunt garantate de activele personale ale proprietarului (sau ale acționarilor majori). În cazul în care afacerile sunt implicite, deținătorul afacerii este cel care plătește pentru linia de credit.

Chiar dacă reușești să obții o linie de credit, menținerea acesteia poate fi, de asemena, dificilă. Creditorii adaugă de multe ori noi clauze împrumuturilor lor de afaceri. Trebuie să respecți aceste clauze pentru a menține linia de credit activă. Printre aceste noi aspecte se numără:

  • Respectarea furnizării anumitor rapoarte financiare legate de activitate companiei pentru un anumit interval de timp;
  • Plata liniei de credit în întregime mai des decât la început;
  • Menținerea unui nivel minim net al cifrei de afaceri.

Înainte de a opta pentru o linie de credit, analizează care este adevăratul obiectiv pentru îți dorești obținerea finanțării. Afacerea ta este o afacere stabilă, dar mică și cauți pur și simplu cea mai ieftină finanțare? În acest caz, o linie de credit este probabil cel mai bun mod de a avea banii necesari pentru plata salariilor și a furnizorilor. Dacă afacerea ta este o afacere tot mai mare și ai nevoie de cea mai flexibilă opțiune, atunci poți lua în considerare și alte alternative. Cu toate acestea, aceste alternative sunt mai scumpe în privința dobânzii decât o dobândă linie de credit.

*PUBLICITATE

Cum ajută o companie obținerea unei linii de credit?

În timp orice companie poate ajunge să întâmpine probleme legate de fluxul de numerar, având de efectuat plăți către salariați, furnizori și alte servicii conexe. Creșterea vânzărilor nu este niciodată ordonată și se poate întâmpla în mod aleatoriu, în funcție de răspunsul din piață (mai ales dacă este vorba despre o firmă care se află la începuturi și nu are o experiență în afaceri atât de mare). Aceste neconcordanțe pot fi greu de gestionat și de multe ori te vor lăsa fără numerar suficient pentru a plăți furnizorii sau angajații sau pentru a te extinde. Atunci când companiile se confruntă cu probleme legate de fluxul de numerar, majoritatea proprietarilor aplică pentru o linie de credit.

Atunci când ești pregătit să-ți duci afacerea la nivelul următor, aplicarea pentru obținerea unei linii de credit poate fi o opțiune inteligentă. Acest tip de împrumut este destinat să finanțeze nevoile financiare pe termen scurt, cum ar fi achiziționarea de materii prime, plata cheltuielilor de exploatare sau achiziționarea de echipamente noi. În cazul în care afacerea ta se află doar la început este posibil să doriți să utilizezi linia de credit pentru a crea un flux de numerar mai consistent, astfel încât să poți fi pregătit pentru a face față acestor costuri imprevizibile.

O linie de credit este, de obicei, garantată de activele deținute de întreprindere, cum ar fi bunurile din inventar sau echipamentele. Aplică pentru o linie credit persoane juridice pentru a-i oferi afacerii tale siguranță financiară și posibilitatea de a se dezvolta într-un mod organizat pentru un viitor plin de perspectivă!